La Comissió Europea vol castigar Espanya per falsejar el dèficit del País Valencià

  • Si es complís la sanció s'establiria un precedent en tota la Unió Europea

VilaWeb
Redacció
06.05.2015 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea vol sancionar Espanya amb una multa de 19 milions d’euros per haver manipulat les estadístiques del dèficit i el deute al País Valencià. Aquesta és la primera vegada que la CE proposa una sanció econòmica a un estat membre per falsejar les seves estadístiques. Així el comissionat establiria un precedent que alertaria les resta de països de la UE a l’hora d’ocultar dades econòmiques. Brussel·les va aconseguir aquests nous poders el 2011 arran de la manipulació de les estadístiques de Grècia, que van marcar l’inici de la crisi del deute. La decisió es debatrà aquest dimecres i s’aprovarà dijous formalment en la reunió del col·legi de comissaris.  Després, els ministres d’economia de la UE hauran de ratificar la sanció durant la reunió de l’Ecofin l’11 de maig.

Segons els comissaris s’haurien tergiversat i falsejat dades de forma sistemàtica entre el període de 1988 i 2011. El 2012 Espanya va informar l’Eurostat que el dèficit del 2011 hauria de revisar-se 0,4 punts a l’alça fins al 8,9% del PIB respecte al qual havia notificat unes setmanes abans. La raó era la detecció de despeses no registrades al País Valencià i a la Comunitat de Madrid. Aleshores, l’Eurostat ja va enviar de seguida una missió d’inspectors a Espanya per determinar la naturalesa del problema. Pel que fa a Madrid, va considerar que l’ajustament podia considerar-se un cas excepcional, però al País Valencià hi va veure alguna cosa més que va aconsellar una investigació en profunditat per una possible manipulació continuada.

La Generalitat no ha rebut la proposta de sanció

El conseller valencià d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, ha dit aquest dimecres que la Generalitat Valenciana no ha rebut cap informació per part de la Comissió Europea sobre la proposta de sanció de 19 milions. A preguntes dels mitjans moments abans d’assistir a la presentació del programa del PP valencià per a les autonòmiques, Moragues ha dit que seria una proposta de sanció que hauria de ser confirmada per l’Ecofin, que es reunirà en uns mesos, i que s’imposaria al govern espanyol. El conseller ha afegit que la proposta és susceptible de recurs i que el govern valencià ha presentat al·legacions.

‘És una qüestió comptable que es va produir presumiblement entre els anys 1998 i 2011. Des que està el president Fabra aquesta mala praxi comptable s’ha solucionat i aquesta forma de comptabilitat de manera indeguda, si és confirma, és imputable a la intervenció de la Generalitat Valenciana, que és un òrgan independent’, ha dit Moragues. El conseller ha demanat esperar i ha assenyalat que ha presentat ‘al·legacions sòlides’ argumentat que s’aplica un reglament aprovat l’any 2011 a fets que s’han produït amb anterioritat i que va ser la mateixa Generalitat Valenciana i el govern espanyol els qui varen informar a l’Eurostat ‘d’aquesta possible mala pràctica comptable’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any