Podem ja no inclou el dret de decidir al programa electoral

  • Suprimeix del programa del 24-M la referència que hi feia a les europees de l'any passat

VilaWeb
ACN-Redacció
05.05.2015 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Podem ha presentat avui a Madrid el programa per a les eleccions autonòmiques i municipals del 24 de maig, en què proposa més ‘uniformitat’ de la fiscalitat de les autonomies, però respectant les competències i els règims forals. Són 215 mesures entre les quals es destaca una reducció d’alts càrrecs a les comunitats i una llei contra les ‘portes giratòries’ (accés dels alts càrrecs a l’empresa privada), a més de la regulació dels ‘lobbies’. El document no inclou cap referència a la pluriculturalitat de l’estat espanyol ni al dret de decidir.

A les eleccions europees de l’any passat el programa de Podem sí que incloïa una referència al dret de decidir, a la defensa del dret d’autodeterminació. Aquell punt va suscitar tensions internes, perquè alguns membres del partit no hi estaven d’acord, com ara Carlos Jiménez Villarejo.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que el seu programa ‘no agradarà a tothom’, com per exemple ‘als qui tenen diners a Suïssa’.

Segons el programa de Podem, malgrat que els governs de les comunitats autònomes facin valer les seves competències en matèria fiscal, ‘caldrà una actuació coordinada del conjunt de les administracions públiques i del govern central’.

Harmonització per a combatre el frau

‘Si es volen reduir els alts nivells de frau fiscal, les comunitats autònomes han d’exigir que la gestió sigui coordinada, amb independència que sigui realitzada per l’administració central, per l’autonòmica o bé que sigui conjunta —diu el programa—. D’aquesta manera es contribueix a evitar l’actual competència fiscal deslleial.’

Segons Podem, les comunitats autònomes han de proposar que s’estableixi un model coordinat de gestió tributària, en què els contribuents puguin veure clarament quins tributs corresponen a cada nivell de govern, i redefinir l’agència tributària perquè hi siguin representades les comunitats autònomes.

El seu programa inclou també una llei ‘d’emergència social’ per parar els desnonaments que afectin els ‘deutors de bona fe’; la reducció del mínim exempt de pagar l’Impost del Patrimoni, l’IRPF i l’Impost de successions i donacions; un pla per revertir les privatitzacions a la sanitat i recuperar els serveis externalitzats, i la creació de plans autonòmics d’eficiència energètica en habitatges.

Menys alts càrrecs a les comunitats autònomes i recontractacions

Proposa la creació d’una comissió d’investigació del frau fiscal i la corrupció, d’una oficina anticorrupció i d’una comissió de peticions. En aquest apartat, inclou una ‘dràstica’ reducció d’alts càrrecs a les comunitats autònomes i una llei que declari incompatible l’exercici de càrrecs públics amb determinades activitats privades.

Segons el programa, l’estalvi que es derivi de la reducció d’alts càrrecs de les comunitats autònomes es destinarà a la recontractació de treballadors de la sanitat i de l’educació que han estat acomiadats des de l’any 2008.

Llei ’25 d’emergència social’

En un pretès homenatge al punt 25 de la declaració dels Drets Humans, Podem proposa una ‘llei 25 d’emergència social’ que defineix així: ‘Donar instruccions precises als serveis socials de cada comunitat autònoma per evitar desnonaments i instar a l’autoritat judicial a la paralització dels desnonaments.’ Inclourà la possibilitat de reestructuracions, quitances o cancel·lació de deutes, però el deute no podrà ser mai superior al preu de l’habitatge hipotecat.

Garantia de servei de gas i electricitat

També inclou al programa un rescat energètic per a garantir ‘un mínim vital de subsistència’, amb l’objectiu que els serveis de gas i electricitat ‘deixin de ser una mercaderia i recuperin el caràcter de servei públic’. En aquest marc, no es podrà tallar el subministrament quan l’impagament sigui per ‘pobresa sobrevinguda’.

A més, implicarà ‘sancions’ a les companyies de subministraments en cas de manca de transparència o pràctiques abusives’. En aquest mateix capítol, Podem inclou al programa un pla de garantia de renda que ha de significar una millora de les rendes mínimes d’inserció.

Accés universal a la interrupció de l’embaràs

En el capítol d’Igualtat, Podem proposa l’accés de ‘totes les dones als mètodes anticonceptius i a la interrupció voluntària de l’embaràs, com també la reproducció assistida al sistema públic de salut’. I demana, a més, de crear oficines autonòmiques de suport a l’emigrat.

Pel que fa a infrastructures, Podem demana que es modernitzi la xarxa ferroviària de mercaderies i que es garanteixi la mobilitat i l’accessibilitat en el transport públic.

Les comunitats autònomes hauran d’impulsar bancs públics

El programa de Podem inclou també l’obligació de les comunitats autònomes d’impulsar institucions bancàries públiques amb ‘orientació comercial i minorista’ per afavorir l’accés al finançament en bones condicions.

Reducció de les llistes d’espera

Així mateix, vol reduir les llistes d’espera i crear una comissió de farmàcia que impulsi la fabricació de medicaments genèrics.

Educació infantil de 0 a 3 anys

Així mateix, proposa de donar prioritat a l’ensenyament públic i no al concertat i que l’educació infantil de 0 a 3 anys sigui ‘universal, pública i de qualitat’, a més d’un pla de gratuïtat de materials escolars.

Segons Podem, el programa marc, amb el lema ‘És ara. Podem’, conté les eines per resoldre els problemes de l’estat espanyol i fer possible una redistribució de la riquesa després d’anys de governs ‘maldestres, curts de mires i malgastadors’. El document contraposa la proposta pròpia al ‘miratge dels qui pretenen corregir els errors del passat aprofundint-hi’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any