L’Audiència espanyola arxiva el cas de les targetes opaques contra 12 ex-directius de Bankia i Caja Madrid

  • El magistrat entén que les targetes formaven part de la seva retribució

VilaWeb
ACN
05.05.2015 - 13:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Fernando Andreu ha decidit d’arxivar provisionalment la causa contra 12 ex-directius de Bankia i Caja Madrid per l’ús de les targetes opaques, tot i que els manté al sumari com a suposats responsables civils a títol lucratiu. Entre aquests, hi ha l’ex-cap de la Casa del Rei, que es va gastar 224.000 euros entre 2002 i 2011 a càrrec d’aquesta targeta. El jutge entén que les targetes opaques formaven part de la seva retribució. Andreu ja va arxivar la causa contra 14 ex-directius més la setmana passada per prescripció del delicte.

En una interlocutòria que ha fet pública avui, Andreu distingeix entre els membres del Consell d’Administració i del Comitè de Control, i els que mantenien una relació estrictament laboral com a treballadors assalariats a Caja Madrid. És en aquest últim grup on inclou aquests 12 ex-directius per als què arxiva la causa, després que en les seves declaracions tots van afirmar de manera invariable i uniforme que havien rebut les targetes com a part de la seva retribució.

El jutge considera acreditat que en el cas d’aquests directius les targetes tenien un concepte retributiu i, per tant, eren de lliure disposició per a ells, entre altres raons perquè tots ells havien rebut una altra targeta ‘d’empresa’ que havien de destinar a despeses generades en l’exercici del seu càrrec. Andreu considera que aquesta ‘remuneració’ no es pot considerar ‘irregular’ però entén que no pot obviar també que aquest tipus de targetes poden indicar la comissió d’un delicte d’administració deslleial per part dels administradors de Caja Madrid perquè es lliuraven ‘fora del circuit ordinari’.

Per aquest motiu, i malgrat que ‘la conducta d’aquests directius no tingui rellevància penal’, els 12 directius ‘van poder obtenir un benefici econòmic procedent de la comissió d’un delicte’ i per tant poden ser responsables a títol lucratiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any