Mas diu que els poders de l’estat intenten ‘trencar-li les cames’ perquè pot guanyar el 24-M i el 27-S

  • Avisa que els partits que facin pactes municipals que obstrueixin el procés després 'pagaran el preu' el setembre

VilaWeb
VilaWeb
ACN
05.05.2015 - 08:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha constatat que els poders de l’estat intenten ‘trencar-li les cames’ amb ‘mitges mentides, mitges veritats i calúmnies’ perquè veuen que CiU pot guanyar les eleccions del 24 de maig i les del 27-S. Al seu parer, des de l’estat ‘estan rabiosos’ i el fet que la federació segueixi sent primera força ‘els treu de polleguera’. ‘Es tracta de trencar-me les cames com puguin i com que no em troben res a mi directament perquè ho han intentant per totes bandes i no se’n surten, han d’anar picotejant a veure quin escàndol poden muntar’, ha denunciat a la Xarxa.

Mas ha avisat que els partits que facin pactes municipals que ‘clarament obstrueixin el procés’, després ‘és molt probable que paguin el preu a les catalanes’ del 27-S, ha dit en declaracions a la Xarxa. D’aquesta forma ha defensat l’acord amb ERC per prioritzar els acords sobiranistes el proper 24 de maig, una ‘norma general’ perquè no es pot obligar els regidors a fer determinats aliances que no volen. D’altra banda, sobre el Consorci Sanitari de Lleida, ha indicat que està en una ‘aturada tècnica’ per estudiar les al·legacions, però ha defensat de nou els seus beneficis per a les terres de Lleida.

A més, ha recordat que ell va acordar amb el president d’ERC que es prioritzarien els pactes sobiranistes després de les municipals, tot i que els republicans tenien molt d’interès a afegir que això sempre es faria ‘respectant l’autonomia dels grups municipals’. ‘La meva reflexió és que com a norma general, donem a conèixer que sempre que sigui possible intentarem anar per aquesta via, però a vegades tu ho intentes i hi ha gent que se’t rebota, i això no depèn de nosaltres’, ha admès. Ara bé, ha advertit que els partits que facin pactes que posin traves al procés després s’ho trobaran en les eleccions del 27-S.

Segons Mas, el 24 de maig, els catalans votaran en clau municipal, per veure qui està més preparat per governar la seva localitat, però també si hi ha més o menys corporacions locals que després es posaran en contra o després del procés. Tot i així, ha afegit que aquesta raó ‘no és la principal’.

També s’ha mostrat favorable a què governi la llista més votada sempre que tingui la possibilitat de poder governar, però ha recordat que això no està regulat per llei. Sobre les llistes fantasmes, ha opinat que s’haurien d’eradicar perquè tot i ser legals, no són ètiques.

Crítiques partidistes al Consorci de Lleida perquè s’apropen eleccions

El president de la Generalitat ha tornat a defensar el projecte del Consorci Sanitari de Lleida, i ha recordat que té el suport de molts professionals que volen que la sanitat pública en aquestes terres ‘en lloc de quedar-se estancada i anar enrere, pugui anar endavant’. Al seu parer, ara ‘hi ha gent que s’apunta simplement al soroll perquè l’interès partidista o de la política de poc nivell funciona així, i s’apropen eleccions i el soroll encara augmenta una mica més’.

Mas ha indicat que si ell un dia ha de fer servir un servei de salut, vol que l’atenguin bé, que hi hagi els millors metges possibles, i no saber si té una fórmula o una altra de gestió. En tot cas, ha remarcat que ara s’ha acordat fer una ‘aturada tècnica’ per estudiar les al·legacions que van arribant i fer-ne una valoració final.

Ha rebutjat totalment que s’estigui privatitzant res, i ha reivindicat el model de concertació a Catalunya tant en l’àmbit sanitari com en l’ensenyament i els serveis socials. Ha recordat que en molts casos es signen convenis amb fundacions sense ànim de lucre, i que és un sistema copiat per altres països més avançats. ‘Ara anem a carregar-nos aquest model? O és que no ha funcionat això a Catalunya i ha aguantat les retallades?’, ha preguntat.

Actuació ‘desproporcionada’ en el cas Innova

Pel que fa al cas Innova, s’ha queixat de la ‘desproporció total i absoluta’ amb que s’està actuant des de la justícia i la guàrdia civil, i ha recordat que la tinenta batlle de Reus va haver de gestionar aquesta ‘patata calenta’ que li va deixar el PSC i continuar fent funcionant els serveis de salut. Ha criticat que estigués 3 dies detinguda i que s’assabentés pels mitjans que l’anaven a detenir. ‘Això no és un estat de dret’, s’ha queixat.

Després de recordar que ha estat el mateix batlle de CiU qui ha portat aquest cas a la fiscalia i al Tribunal de Comptes, ha indicat que tot aquest cas tracta sobretot de faltes administratives, que de cap manera es poden fer extensives a tot el sistema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any