La radiotelevisió pública del Canadà es fixa en el multilingüisme de l’Aran

  • Dedica un reportatge a la immersió lingüística de les escoles araneses

VilaWeb
Redacció
05.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La particular realitat lingüística de l’Aran sol cridar l’atenció, de tant en tant, de mitjans de comunicació estrangers. Aquest cap de setmana n’hem tingut una bona mostra: la periodista Myriam Fimbry, de la Ràdio i Televisió Canadenca, ha presentat un reportatge sobre la immersió lingüística a les escoles de la vall.

La Vall d’Aran en defensa d’una llengua i d’una identitat‘ és el títol de l’article per a la cadena pública, en què es destaca sobretot un sistema educatiu en què a ‘totes les escoles primàries, els infants aprenen cinc llengües: d’entrada l’aranès, després el català i el castellà, i tot seguit el francès i l’anglès’.

‘Aquí hi ha hagut un orgull per la llengua. La gent no ha abandonat mai l’aranès’, hi afirma més endavant Jèp de Montoya, escriptor i expert en política lingüística de la Vall d’Aran. Malgrat el reconeixement creixent de la llengua i l’esforç d’alguns nouvinguts a la vall per a aprendre-la, com destaca el reportatge, a l’Aran es calcula que entenen o parlen l’occità 3.000 habitants dels 10.000 que hi ha, i sols un 17% el fan servir com a llengua habitual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any