La CUP crida a mobilitzar-se per construir majories abans de la victòria dels ‘partits del règim’ a les eleccions espanyoles

  • L'esquerra independentista presenta 163 candidatures municipals, quatre de les quals al País Valencià

VilaWeb
ACN
03.05.2015 - 13:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP ha presentat avui al matí a l’Arc del Triomf de Barcelona les 163 llistes (la majoria a Catalunya i quatre al País Valencià) que es presenten a les eleccions municipals del 24 de maig fixant la mirada més enllà dels comicis locals. La cap de llista de la CUP-Capgirem Barcelona, Maria José Lecha, ha fet una crida a posar ‘dempeus un poble en favor dels seus drets democràtics, socials i nacionals‘ i a construir majories àmplies per a evitar que l’estat espanyol ‘torni a tancar’ el país dins la constitució.

La candidata de CUP-Cagirem Barcelona ha assegurat que les municipals del 24-M no són normals perquè inauguren un curs electoral de tres fases: locals, catalanes i espanyoles. En les primeres, la CUP hi concorre amb 163 llistes per tal de ‘desbordar el règim des de baix’ i per començar a recuperar la ‘sobirania nacional i popular’ i per començar a obrir un procés constituent. 

Precisament aquests dos aspectes han de tenir importància en unes eleccions catalanes previsiblement al 27 de setembre i en clau plebiscitària sobre la independència i la constitució social d’una Catalunya estat. Des d’ara fins llavors, la CUP entén que es troba en ‘compte enrere per construir i mobilitzar al carrer i les urnes majories àmplies’ en aquests dos eixos. 

La tercera parada són les eleccions espanyoles, ‘l’escletxa que volem obrir, l’oportunitat del canvi polític’ on, malgrat tot, preveuen una victòria dels partits ‘del règim’: PP, PSOE i Ciutadans. I aquí ha avisat que aquestes tres formacions i l’estat intentaran ‘tancar per dalt qualsevol il·lusió possible i escletxa per on pugui entrar la ruptura des de baix’, en el que defineixen a l’avançada com una ‘reforma constitucional cosmètica per a reafirmar la vigència del règim’. I ha avisat que, sense cap dubte, intentaran ‘imposar-se sobre Catalunya i els Països Catalans’.

Per això el principal objectiu de la CUP d’ara endavant és posar-se dempeus com a poble per defensar els drets nacionals, democràtics i socials del país. I construir alhora ‘les majories més àmplies possibles’ per a evitar de ‘posar fàcil a l’estat que ens torni a tancar a la constitució, al seu règim i al sistema d’espoli’. Per tot plegat, l’esquerra independentista té clar que s’acosten uns mesos i un cicle electoral decisius, una batalla política en què la CUP ha de ‘jugar amb intel·ligència per avançar cap a la independència , el feminisme i el socialisme’. ‘Que no es torni a repetir la transició’, ha conclòs just després de les intervencions dels caps de llista de Tarragona, Girona i Lleida: Laia Estrada, Laia Pelach i Pau Juvillà. 

Juvillà ha apuntat que les municipals són el punt de sortida d’un procés constituent que ha de servir per establir les bases del ‘país que ha de venir’, mentre que Pellach ha assegurat que són ‘conscients que les institucions no ho són tot, els vots no ho són tot, la força està en la gent’. Des de Tarragona, Estrada ha carregat contra les retallades i privatitzacions al sistema sanitari, amb ‘el criminal’ Boi Ruiz. ‘Una autèntica màfia a mans de CiU i de l’església’, ha dit en referència a la situació als hospitals públics de la seva demarcació: ‘Volem capgirar el ‘atado y bien atado’ per situar-lo a les coordenades de les classes treballadores i populars.’

L’acte ha servit per a presentar les candiatures nacionals de la CUP de cara al 24-M, en una posada en escena davant de l’Arc de Triomf, a Barcelona. També hi han intervingut candidats d’uns quants racons dels país per a reivindicar la lluita contra el capitalisme, els drets socials, la municipalització de la gestió urbana i energètica, l’empoderament popular, l’avortament i la no-discriminació del col·lectiu LGTB.

Al final, el grup Kodul ha interpretat versions pròpies de la Internacional, els Segadors i la Muixeranga.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any