Carles Pellicer reconeix les contractacions anòmales de l’Hospital de Reus, però defensa que es regularitzaven

  • L'ajuntament farà arribar queixes a l'Audiència de Tarragona i el Ministeri de Justícia 'per una actuació policíaca i judicial desmesurada'

VilaWeb
ACN
02.05.2015 - 14:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que l’ajuntament treballava des del 2012 en la regularització dels contractes de l’Hospital Sant Joan després que un parell d’informes al començament del mandat alertés l’actual equip de govern que el 85% de les contractacions del centre hospitalari no complien la llei de contractacions públiques estatal.

Pellicer ha defensat que es va incrementar el personal de control per posar fi a aquesta anomalia contractual, però que es va continuar treballant amb irregularitats per a no paralitzar l’activitat de l’hospital i sota coneixement de les instàncies judicials.

En una declaració institucional per a valorar els darrers encausaments i detencions d’aquesta setmana al voltant del cas Innova, el batlle ha demanat que es reconegui ‘la tasca de reordenació i regularització’ que ha dut a terme el seu equip de govern per a corregir ‘dinàmiques de funcionament allunyades de les normatives i procediments pròpies de l’administració pública’ d’anteriors governs municipals. 

Pellicer ha insistit que les anomalies dels contractes de l’Hospital Sant Joan de Reus i el grup Sagessa es van recollir en un informe d’intervenció el 2012, en el qual s’alertava que el 85% dels contractes no s’adequaven a les normatives del sector públic. El municipi va posar en marxa ‘mesures correctores’ i el setembre del 2013 es va nomenar un interventor i un secretari per a fiscalitzar i controlar la gestió del centre hospitalari i el grup Sagessa. No va ser fins l’octubre de l’any passat quan els consells d’administració dels ens sanitaris van aprovar un procés de ‘regularització transitòria’ de tota la contractació pública de manera que es fes una correcta prestació dels serveis sanitaris, procés per al qual vab demanar un any, ha afegit.

Pellicer ha defensat que aquest procediment implicava continuar amb algunes contractacions irregulars per a evitar paralitzar l’activitat de l’Hospital Sant Joan i que així s’havia informat les instàncies judicials. En concret, el Tribunal de Comptes i la fiscalia. ‘Quan ens alerten que no es contracta bé a l’hospital, s’actua disposant més personal, per tal de que ara es facin els contractes tal com toca, amb concurs públic. Cada contracte nou requereix d’un temps, tu has de continuar comprant a l’hospital perquè sinó l’hauries de parar. Era l’única manera que ens permetia de continuar amb l’activitat hospitalària o l’havíem de tancar.’

Desmenteix els encausats

Per Pellicer tota ‘aquesta molt bona feina feta’ i els acords presos ‘per unanimitat’ de tots els grups polítics no pot quedar qüestionada a causa de ‘la desproporció d’unes mesures com les d’aquests dies’, en què s’han encausat deu persones més per aquests fets, entre les quals la tinent de batlle de Reus, Teresa Gomis. El batlle ha desmentit que es continués comprant al proveïdor de les pròtesis en mal estat un cop Cat Salut va alertar de les deficiències i ha assegurat que tots els pacients afectats són controlats i informats. També ha negat que hi hagi hagut cap acció municipal ‘de pressió’ per afavorir l’empresa Traiber ni cap altre proveïdor, tal com van declarar dos dels encausats detinguts.

Sobre el desencaix econòmic de 2,5 milions d’euros per la compra d’aquestes suposades pròtesis caducades i en mal estat, se n’ha desentès i ha recordat que es una operació que correspon a l’any 2007 i que no té res a veure amb l’actual equip de govern ni amb l’actual direcció de l’Hospital Sant Joan i el grup Sagessa.

El batlle reusenc ha recordat que posar en ordre la gestió dels serveis sanitaris de la ciutat exigeix uns tempos i que les mesures preses han aconseguit ‘un control’. ‘Estem convençuts d’haver fet el correcte i fer avançar molt la ciutat per deixar enrere uns models de gestió i de creixement desmesurats i descontrolats en els quals es va estirar més el braç que la màniga’, ha assegurat. 

Queixes a la justícia

Pellicer també ha explicat que dilluns, a través del degà del Col·legi d’Advocats de Reus, demanarà una reunió amb el president de l’Audiència provincial i el fiscal en cap de Tarragona per a exposar el seu malestar per la darrera operació policial del cas Innova i per la duració de la instrucció i ‘l’aparatositat’ d’algunes mesures, ‘excessives’, que s’han pres i que ‘perjudiquen la imatge de Reus’ i ‘generen alarma social’ entre els veïns. També es demanarà al ministre de Justícia, Rafael Català, a través d’una carta, explicacions sobre l’actuació dels últims dies, qualificada pel municipi de desmesurada. Els advocats de Gomis i també els servis jurídics de CiU avaluen la possibilitat d’emprendre accions legals contra les actuacions dutes a terme. 

Suport a Gomis

Pellicer també ha reiterat el suport a la tinent de batlle i presidenta del Grup Salut, Teresa Gomis, ha avalat la confiança en la seva ‘correcta actuació professional i política’ i en el compliment de les seves responsabilitats municipals. Ha aprofitat per reivindicar la presumpció d’innocència per a Gomis i la resta dels encausats d’aquesta operació judicial.

No ha volgut valorar, amb tot, la coincidència d’aquesta darrera intervenció amb el cas Innova a les portes de la campanya electoral municipalista. Carles Pellicer, que opta a la reelecció com a cap de llista de CiU, ha recordat que aquests casos de presumpta corrupció en el sistema sanitari reusenc afecten tots els partits i ha recordat que cal prioritzar les demandes de la ciutadania. ‘Això ni és Marbella, ni és Sebastopol, això és Reus, una de les sis ciutats més importants de Catalunya que ho ha de continuar essent, i més encara, guanyi qui guanyi les eleccions.’

 

Informació relacionada:

Llibertat amb càrrecs per a la primera tinent de batlle de l’Ajuntament de Reus

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any