El no a la independència supera el sí en una enquesta de La Vanguardia

  • En un referèndum, un 47,9% dels enquestats hi votaria contra i un 43,7% a favor

VilaWeb
Redacció
01.05.2015 - 21:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 47,9% dels catalans votarien no en un referèndum sobre la independència i el 43,7% sí, segons una enquesta de l’empresa Feedback que publica avui La Vanguardia. Un 8,3% dels enquestats diu que no sap què hi votaria o no contesta. La pregunta a la qual van respondre els enquestats era: ‘Si es convoqués un referèndum per a decidir sobre la independència o no de Catalunya, què creu que votaria?’

L’enquesta, realitzada entre el 27 i el 29 d’abril amb una mostra de mil persones, també diu que el 19,2% acceptaria que el procés d’independència es posés en marxa amb el suport de la majoria absoluta de diputats i de vots al parlament; el 24,4%, amb la meitat més un dels diputats del parlament, però sense la majoria de vots en les eleccions; i el 43%, amb una majoria reforçada dels dos terços de la cambra.

Una altra dada és que es manté un ampli suport de la població a la convocatòria d’un referèndum sobre la independència, del 79,1%. També s’hi pregunta per un suposat estat federal espanyol: el 57,1 dels enquestats no creuen que solucionaria els actuals problemes d’encaix entre Catalunya i Espanya i un 35,5%, probablement sí.

Quant al possible paper de formacions emergents a les enquestes com Podem i Ciutadans en la relació entre Catalunya i Espanya, la població enquestada es mostra més que escèptica. Un 80,2% assegura que Podem, ‘més enllà de les bones paraules, al final no modificarà res de substancial’, mentre que un 70,3% creu que C’s ‘mantindrà la mateixa política respecte a Catalunya que l’actual govern del PP’.

El diari ha fet públic el sondatge a menys d’una setmana del començament de la campanya d’unes eleccions que el sobiranisme vol llegir també en clau de la fortalesa que tenen els partits per la independència.

La Vanguardia s’ha declarat obertament contrària al full de ruta cap a la independència que van pre-acordar CDC i ERC amb el suport de les principals entitats sobiranistes.

Informació relacionada: Deu consells per a no caure en el parany de les enquestes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any