La Pàtria Valenciana

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan hi havia Canal 9, si en tenia temps, cada any, el dia de la Mare de Déu dels Desemparats acostumava a mirar per internet la Missa d’Infants.

El 2013 em va agradar veure el cardenal Santos Abril fent alguna part de l’Eucaristia en valencià, com també el qui va ser arquebisbe de València, Carlos Osoro. Certament que la nostra llengua encara està en una situació d’inferioritat a les diòcesis valencianes. Fins i tot en el dia de la Mare de Déu dels Desemparats.

Però enguany, quan falta una setmana per a la festa de la Mare de Déu dels Desemparats, tinc una curiositat pel que fa a la Missa d’Infants: veure si l’himne de la Coronació de la Mare de Déu, que es canta al final de l’Eucaristia, es cantarà com cada any, o hi haurà alguna modificació a causa de la Llei de Senyes d’Identitat. Ho dic perquè l’himne a la Mare de Déu comença amb les paraules: ‘La Pàtria Valenciana, s’empara baix ton mant’. És evident que enguany no podré veure la retransmissió pel fet que ens han tancat Canal 9. Per això demane que si algun dels lectors de Vilaweb la pot veure, m’ho faça saber.

Després de l’actitud pintoresca de la Generalitat Valenciana (una més!) de prohibir qualsevol referència al terme País Valencià, no sé si l’himne començarà com sempre, o des de la Generalitat prohibiran utilitzar ‘Pàtria Valenciana’.

Algú em dirà que Pàtria i País no són equivalents. Però per eixir de dubte he buscat eixos termes en el diccionari de l’Academia Española i en el Diccionari General de la Llengua Valenciana, de la Real Academia de Cultura Valenciana. No de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Així no em podran dir catalanista.

El diccionari de l’Academia Española, en una primera accepció, defineix ‘País’ com a ‘nación’ i ‘región’. I ‘Patria’, com a ‘tierra natal o adoptiva, ordenada como nación a la que se siente ligado el ser humano por vínculos jurídicos, históricos y afectivos’.

Per la seua part, el Diccionari General de la Llengua Valenciana, defineix ‘País’, com a ‘territori d’una nació o d’un poble’. I ‘Pàtria’, com a ‘lloc, país o nació, d’a on u es natural'(!).

Enguany, al final de la missa d’Infants, l’himne de la Coronació es cantarà com sempre? Si el Diccionari General de la Llengua Valenciana i el de l’Academia Española fan una equivalència entre País i Pàtria, diumenge que ve, dia de la Mare de Déu, la Generalitat s’afanyarà a modificar el terme ‘Pàtria Valenciana’ de l’himne de la Coronació de la Mare de Déu i el substituirà per ‘Comunidad Valenciana’?

I és que el terme ‘Pàtria’ no és d’ara, com m’ha recordat l’amic Francesc Joan Monjo, qui en preparar la seua tesi doctoral ha recuperat un paràgraf ben explícit: ‘El 17 de setembre de 1816, el P. Josep Giner, religiós jerònim i prior del Reial Monestir de Sant Miquel dels Reis, predicà en la missa d’acció de gràcies pel restabliment de la Companyia de Jesús, a l’església del col·legi dels jesuïtes, dient: “Valencia, esta nuestra amada y religiosa Patria”’.

L’himne de la Mare de Déu dels Desemparats també conté, desgraciadament, les expressions: ‘Oh Verge sobirana de terres de llevant’ i ‘La terra llevantina’. Si la Generalitat prohibeix enguany l’expressió ‘La Pàtria Valenciana’, estic segur que no tocarà ni ‘terres de llevant’, ni tampoc ‘La terra llevantina’. I si no, temps al temps.

Per cert: la lletra de l’himne de la Coronació és de José M. Juan García, i la música del compositor català Lluís Romeu, capellà nascut a Vic. La Generalitat també canviarà la música de l’himne pel fet de ser d’un músic català?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any