Com es fa un llibre electrònic?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions als problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
02.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com es fa un llibre electrònic? La resposta és: depèn… Depèn de qui sigui el públic a qui s’adreça el llibre, perquè no serà el mateix un llibre per al nostre ‘consum’ que un llibre que fa un mestre per als alumnes o un llibre que editem per publicar professionalment.

Convertir un document que ja tenim

Recordeu que la setmana passada vaig parlar de Calibre, el programa que ens organitza, visualitza, envia i fa de navalla suïssa amb els nostres ebooks. Doncs si teniu un document previ amb el contingut del llibre, un document Word, un LibreOffice o un OpenOffice, només hem d’exportar-lo com a HTML, que és una de les opcions que tots tenen i, a continuació, importar aquest contingut HTML a Calibre. Una vegada el document HTML és a Calibre, ja només ens falta un pas: convertir-lo a ePub amb l’opció de Calibre de convertir documents. Això sí: un parell de trucs de l’editor perquè us surti bé:

–heu d’exportar capítol per capítol, no tot el llibre de cop;

–i heu de formatar el títol del capítol com a ‘estil’ ‘heading 1’.

 I un parell de trucs de Calibre:

–quan convertiu el document a Calibre, marqueu l’opció ‘treu l’espai entre paràgrafs’

–i seleccioneu el ‘level 1 TOC’ per canviar tots els títols a ‘h1’

Una explicació detallada amb moltes imatges de pantalla és aquí. Penseu que les conversions de Calibre són molt bàsiques, les fa d’una manera basta, us servirà per a ús vostre, però no per a ús comercial o, fins i tot, no acabarà de ser un bon producte per a fer llibres que arribin a molta gent, com poden ser els llibres d’un professor.

Una segona eina per a convertir text a ePub, o fins i tot un PDF, és la web Online-convert: només hi heu de pujar el fitxer o donar l’adreça del document al vostre Dropbox, seleccionar el vostre lector de llibres electrònics i voilà.

I fins i tot una tercera eina per a PC: és un addin gratuït per a Microsoft Word 2007, Aspose-Words, que permet de guardar un fitxer Word com a ePub.

Per als Mac, podeu treballar amb Pages, que guarda directament els documents com ePub, i sap llegir .doc i .docx i exportar-los com a ePub.

I si heu de fer alguna cosa per a Kindle, només heu de pujar un Word a KDP i si has fet el Word amb Windows, no amb Mac, i té ToC (taula de continguts), el llibre també en tindrà.

Si volem fer-ho tot de nou

Si voleu partir de zero, bàsicament perquè us aneu a dedicar professionalment a l’edició, teniu unes eines molt professionals.

Sigil és un editor WYSIWYG multiplataforma, per a Windows i Mac i amb suport limitat per a GNU/Linux, lliure i open source, creat el 2009 per Strahinja Markovic i continuat per John Schember, un dels desenvolupadors de Calibre. Ara continua desenvolupant-se de la mà de Kevin Hendricks. Sigil també ens permet d’ajustar un document creat automàticament com explicava en el pas anterior de Word a HTML si alguna cosa no ens ha quedat exactament com volíem.

Això sí, fugiu com gat escaldat de l’iBooks Author d’Apple, encara que sigui gratuït: si s’ho proposa pot aconseguir el dubtós títol de programa més mal fet i poc ‘user-firendly’ de tots els que s’han fet per a Mac. Per fer-ho més agradable per a l’usuari escriptor de llibres, Apple no us deixa fer servir el programa per a fer llibres que penseu distribuir pagant en unes altres plataformes, i si el veneu a l’iBook Store es quedaran un percentatge del 30%:

‘IMPORTANT NOTE: If you charge a fee for any book or other work you generate using this software (a ‘Work’), you may only sell or distribute such Work through Apple (e.g., through the iBookstore) and such distribution will be subject to a separate agreement with Apple.’

No us penseu que els d’Apple són els únics: el software d’Amazon per a crear llibres, Kindle Textbook Creator, programa en versió beta per a Windows i Mac i només en anglès, diu el mateix: ‘Textbooks and other content created using Kindle Textbook Creator can only be sold via the Amazon Kindle Store as outlined in Amazon’s Software End User License Agreement.’

I, finalment, Adobe amb el seu Digital Publishing Suite s’afegeix a la festa, però als preus impagables d’Adobe i que, com a defecte principal, no deixa que el contingut textual del llibre sigui seleccionable per a subratllar, buscar, etc.

Una solució open source per a GNU/Linux i Mac és Booktype, una gran eina col·laborativa, per al cas de llibres tècnics que requereixen la col·laboració d’uns quants autors. Hi ha una versió Pro per a 15,95 dòlars el mes amb què ells fan el hosting del sistema per a publicar fins a cinquanta llibres i per a treballar fins a deu autors.

Una altra solució és Jutoh d’Anthemion Software, per a crear ebooks en format ePub i Kindle, amb un sistema força automatitzat per a publicar-lo a les botigues d’Amazon, Apple, Google Play, Kobo i més. Tot això per 39 dòlars.

I, finalment, Scrivener 2 per a Mac OS X us costarà 45 dòlars, una eina professional amb molta cura per a tasques que uns altres editors ni tan sols es preocupen, com per exemple que una part de l’aplicació es dedica a guardar material de recerca o sistema de notes que se sincronitzen amb els vostres dispositius mòbils. Fixeu-vos en aquesta llarga pàgina que  llista alguns dels autors que editen amb Scrivener i dels llibres editats que parlen de Scrivener.

Però si voleu fer un llibre perfecte, el podeu fer a mà amb un editor de textos seguint les instruccions del llibre de Liz Castro, ‘EPUB Straight to the Point‘. No trobareu una solució més professional: encara que us costarà més hores de feina al començament el resultat paga la pena.

Canviant de sistema s’ha de parlar d’Issuu i Vook, plataformes d’edició que permet als autors de publicar els seus títols.

Em cal donar les gràcies a Liz Castro pels seus consells per a fer aquest article: un honor tenir els seus comentaris en aquest article.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any