L’SNP podria guanyar tots els escons d’Escòcia a les eleccions britàniques

  • Segons una enquesta de la televisió escocesa, el suport als independentistes per als comicis del 7 de maig ateny una xifra rècord: el 54%

VilaWeb
ACN
29.04.2015 - 13:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Nacional Escocès (SNP) podria guanyar tots els escons en joc a Escòcia a les eleccions britàniques, segons una enquesta d’Ipsos MORI publicada avui per STV. Segons el sondatge, el suport als independentistes ateny una xifra rècord: 54%, dos punts més que al gener. STV informa que, d’acord amb els experts d’Electoral Calculus, aquest percentatge podria fer que els independentistes guanyessin els 59 escons escocesos del parlament de Westminster. Actualment, només en tenen 6. Alguns altres indiquen que els laboristes i els liberal demòcrates conservarien un sol escó cadascú. El sondatge apunta a una caiguda de quatre punts dels laboristes, fins el 20%.

El número dos de l’SNP, Stewart Hosie, ha celebrat el sondeig, assegurant que demostra que ‘la campanya positiva per fer Escòcia més forta a Westminster elegint un equip de diputats de l’SNP està guanyant impuls’. Hosie ha dit que el missatge de l’SNP, tant pels votants del ‘no’ com els del ‘sí’ a la independència, és que junts poden fer ‘una Escòcia més forta i un Regne Unit més progressista’.

Segons Hosie, votar l’SNP permetrà que ‘la veu d’Escòcia sigui més escoltada que mai’. ‘Estem treballant dur per aconseguir tots els vots, perquè no donem absolutament res per fet’, ha dit Hosie, que ha afegit que el seu partit promourà ‘la fi de les retallades’ a nivell britànic. ‘Si hi ha més diputats anti-tory que tory a la Cambra dels Comuns podrem tancar David Cameron fora de Downing Street’, ha remarcat en un comunicat.

L’enquesta d’Ipsos MORI situa l’SNP amb un 54% dels vots, dos punts per sobre del 52% que la mateixa empresa li donava el mes de gener. Els laboristes, liderats a Escòcia per Jim Murphy, cauen quatre punts i se situen al 20%, un nivell molt baix, sobretot tenint en compte que eren, tradicionalment, la força hegemònica a Escòcia per a les eleccions generals. L’enquesta indica un augment dels conservadors, que pugen del 12% al 17%, però que tot i això podrien perdre representació, ja que el sistema majoritari britànic premia sempre al candidat amb més vots de cada circumscripció. Els liberal demòcrates se situarien al 5%, els Verds al 2% i l’UKIP a l’1%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any