Sis mossos d’esquadra seran jutjats per un tribunal popular per la mort de Juan Andrés Benítez

  • La magistrada els envia a judici després que l'Audiència desestimés els recursos de les defenses · Acusa dos agents d'encobriment i arxiva la causa per uns altres dos

VilaWeb
ACN
28.04.2015 - 16:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sis agents dels Mossos d’Esquadra seran jutjats per homicidi amb dol eventual o amb imprudència greu per la mort de Juan Andrés Benítez l’octubre del 2013 al Raval. L’Audiència de Barcelona ja va desestimar els recursos de les defenses dels acusats, que demanaven l’absolució o que els fets es jutgessin per homicidi per imprudència greu, i no dolós. Ara la jutgessa ha obert el judici oral i serà el jurat qui haurà de decidir si els sis policies eren conscients del risc de mort que comportava la reducció violenta. La fiscalia demana 11 anys de presó per aquests sis mossos. El jutge acusa dos agents més per eliminar proves i arxiva la causa de dos policies més.

Els sis agents que el 5 d’octubre de 2013 van reduir l’empresari Juan Andrés Benítez, que es va morir durant la seva detenció, seran jutjats per homicidi dolós o imprudent. Així ho ha dictaminat finalment la jutgessa instructora després que l’Audiència de Barcelona li donés la raó fa unes setmanes i desestimés els recursos de les defenses dels acusats, que demanaven que els agent fossin absolts o, com a molt, jutjats per homicidi per imprudència greu i no amb dol eventual. Aquest delicte hagués comportat que el cas seria jutjat per un tribunal professional, però ara, sent un possible homicidi amb dol eventual serà un tribunal popular qui els jutgi.

La fiscalia demana fins a 11 anys de presó per a cadascun dels sis agents, mentre que l’acusació particular en demana 14. Totes dues parts els acusen d’homicidi dolós o, alternativament, homicidi per imprudència greu, a més d’un delicte contra la integritat moral. La magistrada acusa a dos mossos més d’obstrucció a la justícia, per netejar amb aigua la gran taca de sang que Benítez va deixar a terra, i no impedir l’esborrat d’unes fotografies fetes per una testimoni, i arxiva la causa per dos policies més.

En la seva interlocutòria, la magistrada torna a fer, una vegada més, un repàs exhaustiu de tots els fets d’aquella nit i detalla les múltiples lesions causades pels agents al detingut. A més, recorda que el Tribunal Suprem considera que una malaltia prèvia, com la cardíaca que suposadament patia la víctima, o el lleu consum de cocaïna, no invaliden l’acusació d’homicidi dolós, perquè la mort no s’hagués produït sense la intervenció dels Mossos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any