Esclat de violència a Baltimore per la mort d’un noi afroamericà en dependències policíaques

  • Des de diumenge hi ha hagut dotzenes de detinguts i una quinzena de policies ferits en topades als carrers de la ciutat dels EUA

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.04.2015 - 13:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mort d’un noi negre sota custòdia policíaca fa pocs dies a Baltimore (EUA) ha tornat a posar damunt la taula la qüestió de l’actuació de la policia sobre la població afroamericana. Des que va saltar la notícia de la mort de Freddie Gray, de vint-i-cinc anys, en dependències policíaques, les manifestacions s’han succeït a la principal ciutat de l’estat de Maryland, com també les topades entre manifestants i forces de seguretat i els saqueigs de comerços i vehicles (fotos).

Les protestes van pujar de to ahir, després del funeral per Gray a l’església baptista New Shiloh de Baltimore. L’esclat de violència, que ha deixat dotzenes de detinguts i una quinzena de policies ferits, ha obligat el governador de Maryland, Larry Hogan, a decretar l’estat d’emergència a la ciutat i a mobilitzar la Guàrdia Nacional nord-americana. La policia assegura que rere els aldarulls hi pot haver estudiants d’institut i que algunes bandes de la ciutat s’han unit per a atacar els agents.

Per la seva banda, la batllessa Stephanie Rawlings-Blake ha imposat una queda a Baltimore entre les deu de la nit i les cinc de la matinada, per a mirar d’evitar els saqueigs de comerços i la crema de vehicles als carrers.

Es tracta dels pitjors aldarulls que hi ha hagut a la ciutat des de les protestes per l’assassinat de Martin Luther King, el 1968.

Baltimore és l’última d’una sèrie de ciutats on hi ha hagut protestes per la mort de joves afroamericans a mans de la policia o en dependències policíaques. En el cas de Freddy Gray, va patir una lesió a la medul·la espinal mentre era arrestat i es va morir el 19 d’abril. Les autoritats van reconèixer que no havia rebut l’atenció mèdica que necessitava i per això sis agents van quedar suspesos de la feina. El resultat de la investigació oficial s’espera per divendres vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any