Petició occitana ‘Per a una política de les llengües regionals ‘

  • Una quinzena d’associacions de professors de llengües regionals vénen de llançar una petició per al Manteniment i desenvolupament de l’ensenyament de les llengües regionals al col·legi. Una iniciativa de la FELCO (Fédération des enseignants de langue et de culture d’oc) ...>>
    Dt. 28 d'abril del 2015

VilaWeb
Redacció
28.04.2015 - 11:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons publica ‘Mediapart’, aquesta petició també cerca el rellançament de la política que segueix l’estat francès no només sobre l’ensenyament, sinò que també sobre les mateixes llengües dites regionals.

La FELCO recorda que: ‘Les llengües són alhora un mitjà de comunicació, una manifestació d’identitat cultural i un instrument de poder. Existeix, conscient o no, oficial o no, una política de les llengües en tots els Estats. Al nostre país, és la Délégation générale à la langue française et aux langues de France la que està encarregada de posar-la en plaça . No es pot reflexionar de manera coherent sobre l’ensenyament de les llengües regionals més que en el context general d’aquesta política.’….

El manifest, que podeu llegir aquí (en francès) fa una sèrie de consideracions, sobre l’estat de les llengües regionals a l’estat francès, i acaba recordant que ‘malgrat que és veritat que, segons l’article 75 de la Constitució, ‘Les llengües regionals formen part del patrimoni de França ‘ aquesta diligència de comprovació és insuficient i el debat ha de ser obert. En principi, perquè les llengües regionals no són només un patrimoni : estan vives.’.

Podeu seguir el debat oficial sobre les llengües regionals de manera oficial aquí

I sumar-vos-hi o difondre-ho, ens concerneix també directament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any