Diverses confessions religioses lamenten que l’acte per les víctimes de Germanwings sigui una missa catòlica

  • En un escrit assenyalen que a França i Alemanya es van celebrar cerimònies que reflectien 'la pluralitat de la societat'

VilaWeb
ACN
25.04.2015 - 21:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants de diverses confessions religioses com la protestant i la jueva han fet públic un escrit en què lamenten que la cerimònia que se celebrarà aquest dilluns a la Basílica de la Sagrada Família per recordar les víctimes de la tragèdia aèria de Germanwings serà preeminentment catòlica. Recorden que a França ‘es va fer una cerimònia civil i també una altra de caràcter multiconfessional’ i a Alemanya un acte ecumènic a la catedral de Colònia amb representants de les comunitats catòlica i protestant. ‘Entenem que no respon al pluralisme de les sensibilitats religioses de les víctimes, de les famílies ni, òbviament, de la diversitat de la nostra societat’, argumenten.

L’escrit el signen Jai Anguita, director comunitari de Bet Shalom, comunitat jueva progressista de Barcelona; Joan Botam, caputxí i president del Centre Ecumènic de Catalunya; Joel Cortés, president de la Comissió Permanent de l’Església Evangèlica Espanyol; Andreu Dionís, pastor baptista; Ignacio Simal, president de la mesa de l’Església Evangèlica de Catalunya i Francesc Torradeflot, teòleg i filòsof.

‘Demanar un acte que expressi diferents cosmovisions i sigui multiconfessional, civil o ecumènic és instar que els poders públics se situïn al moment de les nostres actuals circumstàncies socials, culturals i religioses’, apunten al document, que també subratlla i valora ‘els esforços que han fet la Generalitat i l’Estat per aconseguir-ho’.

La idea que haurien concebut govern català i espanyol era oficiar una cerimònia similar a la que es va celebrar a la catedral de Colònia recentment per retre homenatge a les 150 víctimes de l’avió que es va estavellar als Alps francesos el passat 24 de març, un terç d’elles espanyoles. No obstant això, aquesta proposta ha topat amb el parer de l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Maria Sistach, que ha optat per oficiar una missa catòlica on podran prendre la paraula durant uns pocs minuts representants de les confessions jueva, evangèlica i musulmana. Fonts de l’arquebisbat indicaven el predomini del catolicisme, perquè la majoria de famílies catalanes afectades són catòliques i que a Colònia la setmana passada es va celebrar una ‘cerimònia bàsicament luterana’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any