Polèmica pel caràcter catòlic de la cerimònia per les víctimes de Germanwings a la Sagrada Família

  • Diverses confessions religioses han expressat el desacord · Església Plural expressa 'dolor i vergonya'

VilaWeb
ACN-Redacció
27.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cerimònia religiosa que es fa avui a les sis a la Sagrada Família en homenatge a les víctimes del vol de Germanwings és organitzada pels governs català i espanyol. Es compondrà d’una celebració eucarística, de caràcter catòlic, i també comptarà amb la participació de representants ‘molt destacats’ de les comunitats protestant, jueva i musulmana. Malgrat que hi tinguin participació, representants de diverses confessions religioses, com ara la protestant i la jueva, han fet públic un escrit en què lamenten que la cerimònia sigui preeminentment catòlica.

Recorden que a França ‘es va fer una cerimònia civil i també una altra de caràcter multiconfessional’ i a Alemanya un acte ecumènic a la catedral de Colònia amb representants de les comunitats catòlica i protestant. ‘Entenem que no respon al pluralisme de les sensibilitats religioses de les víctimes, de les famílies ni, òbviament, de la diversitat de la nostra societat’, argumenten.

Segons que han explicat fonts de l’arquebisbat de Barcelona, la cerimònia inclourà una missa breu a càrrec del cardenal Sistach i, tot seguit, prendran la paraula tres representants de les comunitats protestant, jueva i musulmana.

La cerimònia s’oficiarà en català, castellà, francès, alemany i anglès, tant en les pregàries com en les cançons. L’Evangeli serà proclamat en grec per un ministre ucraïnès ‘per tal de mostrar l’esperit universal del grec com a llengua franca i en record de totes les víctimes mortals de confessions cristianes diverses’. Segons l’arquebisbat, hi haurà un predomini del catolicisme perquè la majoria de famílies catalanes afectades són catòliques i perquè a Colònia la setmana passada es va celebrar una cerimònia bàsicament luterana.

Hi haurà diversos cors que cantaran junts en molts moments de la cerimònia. Amb això, l’arquebisbat diu que es vol garantir una participació musical del ‘més alt nivell que, malgrat la sobrietat de l’esdeveniment, vol posar una nota artístico-musical d’alta qualitat en record de les víctimes’. Així mateix, hi participaran joves escolars, que se sumaran a l’emoció i el record per les víctimes.

‘Sentiment de dolor i vergonya’

Església Plural s’ha afegit al malestar d’administracions i també de confessions religioses pel format que tindrà finalment la cerimònia. L’entitat cristiana ha fet públic en un comunicat el seu ‘sentiment de dolor i vergonya’ pel que considera una ‘imposició’ de l’arquebisbat de Barcelona, sense respectar la laïcitat o la diversitat de creences que professaven les víctimes. Per aquest motiu, demana als assistents que expressin de manera respectuosa però contundent el seu desacord. ‘Fem una crida als catòlics que participin en el funeral, així com a les autoritats civils que hi siguin presents, a fer patent, d’una manera respectuosa amb el sentit de l’acte, el malestar i el desacord amb el seu format –demana Església Plural–. I la manera que considerem més oportuna és la de no anar a rebre la comunió en el moment que aquesta es reparteixi i quedar-se tothom dret en el seu seient.’

‘De res no han servit les peticions i les notes de queixa de determinats sectors de l’església catòlica, a més d’altres esglésies cristianes amb presència a Catalunya –diu l’entitat–. En una societat laica com la catalana, cal diferenciar els actes religiosos propis d’una determinada confessió, dels actes civils on participen representants de les diverses religions i creences presents en el país.’

Dissabte, representants de diverses confessions religioses, com ara la protestant i la jueva, feien públic un escrit en què també es criticava el format de la cerimònia. Però, a diferència d’aquests, Església Plural ha anat més enllà i també ha criticat el Govern de la Generalitat pel fet que ‘s’hagi supeditat al format imposat per la jerarquia catòlica’. ‘En aquest funeral Europa no veurà pas representat un país modern, sensible i respectuós amb la llibertat de creences’, subratlla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any