Asma infantil i entorn: és hora d’actuar

  • La Fundació s'afegeix al Dia Mundial de l'Asma, el pròxim 5 de maig, amb una taula rodona en què s'analitzarà la influència de l'entorn en la malaltia.

VilaWeb
Isabel Sánchez
24.04.2015 - 14:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan el 2009 la Fundació Roger Torné va posar en marxa un projecte social propi de millora de la salut infantil en contacte amb la natura, encara hi havia pocs estudis sobre els efectes que tenia la relació amb l’entorn natural en el benestar infantil dels nens. Anys després, tanmateix, la comunitat científica ha recolzat no només la base que sustenta el nostre projecte Respiro en Xarxa, sinó que, per extensió, també la idea subjacent al fons de la nostra activitat: l’entorn i la forma en què ens hi relacionem influeix en la salut. I tots els experts coincideixen a l’hora d’assegurar que aquesta és l’explicació de l’augment experimentat els darrers anys per l’asma, una patologia que es desencadena precisament quan determinats aspectes ambientals actuen sobre els nostres gens.

De fet, el nombre d’afectats per asma s’ha quadruplicat en només dues dècades, un període de temps tan curt que, des del punt de vista científic, fa inviable qualsevol altra justificació més enllà de la influència que el medi ambient exerceix en els gens. I els nens, per les seves pròpies especificitats, són els que en surten més malparats: un de cada deu pateix asma, una proporció superior a la que es dóna entre la població adulta, cosa que la converteix en la malaltia crònica més freqüent en la infància. El fet que el seu organisme estigui en desenvolupament i que respirin fins a tres vegades més aire que els adults, fa que els nens siguin més vulnerables a les agressions de l’entorn.

Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any