Un segon Txornòbil abans del 2050?

  • Avui fa vint-i-nous anys del pitjor accident nuclear de la història

VilaWeb
Redacció
26.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La indústria nuclear, tot i que insisteix constantment en la seguretat, no ha pogut evitar incidents ni grans catàstrofes. La més greu va passar avui fa vint-i-nou anys a Txornòbil (Ucraïna), i la més recent, fa sols quatre anys, a la central de Fukushima (Japó). Quines possibilitats hi ha que es repeteixin accidents com aquests? Ho han intentat respondre els investigadors Spencer Wheatley i Didier Sornette, a partir de l’anàlisi més completa fins ara de tots els incidents nuclears de la història: n’han comptat 174 entre 1946 i 2014.

Cal esmentar que fins ara les llistes d’accidents de què es disposava contenien detalls de com a màxim un centenar de casos. A més, l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA) no sol oferir dades històriques d’accidents.

I la conclusió a què han arribat Wheatley i Sornette amb les dades aplegades és que hi ha un 50% de possibilitats que hi torni a haver un accident de la gravetat del de Txornòbil d’aquí al 2050. I un 50% de possibilitats que, en tan sols una dècada, n’hi hagi un altre com el que es va produir a la central de Three Mile Island (EUA), el 28 de març de 1979.

 

Informació relacionada:

Vint-i-cinc anys de l’incident nuclear més greu del país (19-10-2014)

Txornòbil, vint-i-cinc anys abans de Fukushima (26-4-2011)

En cas d’accident nuclear, estem fora de perill? (8-12-2011)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any