Commoció al món educatiu arran de la mort d’un professor per part d’un alumne de 13 anys

  • La consellera Rigau parla d'un brot psicòtic · El jove anava armat amb una ballesta i un ganivet

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció-ACN
21.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un noi de tretze anys, proveït amb una ballesta i una arma blanca, va matar ahir un professor de l’IES Joan Fuster de Barcelona. També va ferir quatre persones més, dues alumnes i dues professores. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va esmentar com a possible causa de l’agressió un ‘brot psicòtic’. Va destacar que el jove no havia tingut problemes de conducta ni hi havia cap sospita sobre la possible ‘malaltia mental’.

Rigau també va explicar que els ferits es recuperaven a l’Hospital de Sant Pau. Per una altra banda, l’agressor és ingressat a la unitat de psiquiatria de Sant Joan de Déu.

Desenes d’estudiants, pares, docents, ex-alumnes i veïns del barri es van aplegar ahir al vespre a la porta del centre durant més d’una hora per condemnar els fets. La majoria hi va deixar espelmes. L’estona de silenci fou llarga i va acabar quan un grup d’alumnes va cantar l’himne de l’escola. Els aplaudiments hi van posar punt i final.

Els fets

Ahir al matí l’alumne va arribar tard a classe i quan va entrar a la seva aula va agredir la professora que hi havia a dins amb la ballesta.

Alguns alumnes van mirar d’aturar-lo i un segon professor, substitut de ciències socials que només feia una setmana que hi treballava, va entrar l’aula, on l’agressor el va apunyalar mortalment. La víctima, Abel Martínez Oliva, és un home de Lleida de trenta-cinc anys. Dos professors, entre els quals el d’educació física, van calmar l’alumne.

Els quatre ferits van acabar amb lesions de poca gravetat. Un va ser donat d’alta al centre mateix després de ser atès pels professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques. Els altres tres van haver de ser traslladats a un centre hospitalari.

L’alumne agressor va ser ingressat a urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu per rebre-hi tractament psiquiàtric abans que el cas passi a mans de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA). El jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona ha obert diligències sobre el cas.

No pot ser encausat

Com que el jove és menor de catorze anys no pot ser encausat penalment. La llei del menor només s’aplica dels 14 anys als 18, i per als menors s’estableix que la fiscalia ha de remetre els detalls del cas a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que, segons la llei ‘ha de promoure les mesures de protecció adequades a les seves circumstàncies’.

Això vol dir que els serveis socials s’entrevistaran tant amb els pares com amb l’adolescent, i miraran si tenen antecedents d’incidents previs o atenció psico-social de qualsevol mena. Amb totes les dades es podria decidir que rebés tractament psiquiàtric o, fins i tot, que els pares en perdessin la custòdia, si es considera que hi ha hagut negligència o abandonament per part seva. També se cercaran mesures per protegir el menor de possibles venjances o estigmatitzacions.

Dispositiu de suport a alumnes, pares i professors

Després dels fets, ahir les classes van ser suspeses. A la tarda es va activar un dispositiu de suport per a professors, pares i alumnes del centre que ho necessitessin i que es mantindrà tot avui. Els estudiants que van ser testimonis dels fets van ser traslladats amb un autobús a les dependències de la policia per declarar.

Les classes es reprendran demà amb l’horari habitual. Ho va explicar la directora de l’institut, Maria Dolors Perramon, en un comunicat que va llegir al costat del batlle de Barcelona, Xavier Trias, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau.

A banda Trias i Rigau, també van expressar el condol per la tragèdia des del ministre espanyol d’Educació, José Ignacio Wert, que es va posar a disposició de la consellera Rigau, fins al cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Maria Sistach, passant per sindicats com ara USTEC, CCOO, UGT i ASPEPC-SPS o entitats destacades de la comunitat educativa, com ara la Universitat de Barcelona, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques o la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC).

D’una altra banda, els sindicats adverteixen de la violència creixent a les aules i subratllen que els fets d’ahir són l’expressió més tràgica d’una dinàmica que ha anat creixent: ‘La immensa majoria d’agressions al professorat, verbals o físiques, acostumen a quedar en la més absoluta impunitat o amb una petita sanció. I això, ens agradi o no, és donar pàbul a la violència.’

Un altre membre del govern espanyol que es va pronunciar sobre la tragèdia a l’Institut Joan Fuster va ser el ministre de l’Interior, Jorge Fernández-Díaz, que va demanar ‘reflexionar sobre els valors instruïts’ als joves.

El govern i l’Ajuntament de Lleida decreten un dia de dol

Arran dels fets, el govern català ha decretat un dia de dol i ha suspès tots els actes públics, tant d’ahir com d’avui. El president de la Generalitat, Artur Mas, va signar el decret per declarar el dia d’avui jornada de dol oficial. Ahir es van suspendre els actes públics del president i dels consellers fins aquesta mitjanit, tot i que el consell executiu sí que es reunirà com cada dimarts.

L’Ajuntament de Lleida, d’on era natural el professor assassinat, també va declarar un dia de dol i les banderes oficials de la ciutat onejaran a mig pal. El paer en cap, Àngel Ros, va visitar la família, a qui va oferir els serveis municipals que poguessin necessitar, i va transmetre la seva solidaritat a la comunitat educativa.

A Barcelona també hi haurà actes de dol i comat. A les onze del matí es guardaran cinc minuts de silenci a l’institut Alzina, al mateix districte de Sant Andreu. Tots els centres escolars de Catalunya són cridats, en aquesta hora, a aturar l’activitat durant cinc minuts en memòria i homenatge del professor mort. Una hora més tard, en un acte conjunt de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, es guardarà un minut de silenci a la plaça de Sant Jaume.

 

Més informació:

Què expliquen els testimonis de l’atac a l’IES a Joan Fuster de Barcelona?

Un professor ha aconseguit calmar l’atacant de l’IES Joan Fuster

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any