Rato nega que el seu patrimoni sigui de 27 milions

  • Rajoy admet que el cas afecta especialment el PP · Insisteix que no té res a veure amb l'amnistia fiscal que va fer el seu govern el 2012

VilaWeb
VilaWeb
Redacció – ACN
19.04.2015 - 09:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-vice-president del govern espanyol i ex-president del Fons Monetari Internacional, Rodrigo Rato, ha negat que el seu patrimoni sigui de 27 milions d’euros, tal com assegura el diari El Mundo, que diu que ha tingut accés a la documentació de l’Agència Tributària. ‘El meu patrimoni és molt més reduït. Els 27 són una xifra gens real que no s’aguanta’, deia ahir en declaracions a l’agència EFE, sense precisar quina era la xifra real del seu patrimoni.

Rato també nega haver defraudat 1,4 milions d’euros en l’IRPF dels anys 2012 i 2013 i argumenta que aquells dos anys ‘pràcticament’ no va treballar. ‘Perquè això fos cert, hauria hagut de continuar treballant els dos exercicis i, des de maig del 2012, quan vaig deixar Bankia, no vaig tornar a treballar aquell any ni el 2013’, diu. Sí que ha admès ser propietari de la societat VivaWay i tenir una societat amb participació del 44% a un hotel a Berlín.

Són les poques declaracions que ha fet fins ara el també ex-president de Bankia, pendent d’anar a declarar al jutje.

Qui no havia parlat del cas fins ahir era president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que s’hi va referir obertament per primera vegada i va reconèixer que el cas Rato afectava ‘especialment’ el PP perquè Rato havia estat un ‘dels actius més importants’ del partit. Tampoc no va voler donar més detalls i es va remetre a les explicacions que doni el director de l’Agència Tributària dimarts vinent al congrés espanyol.

D’una altra banda, Rajoy va insistir que el cas no tenia res a veure amb l’amnistia fiscal que va fer el seu govern el 2012. En declaracions a diversos mitjans abans d’un míting a Múrcia, el dirigent popular i president espanyol va dir que tothom era igual davant la llei i que a partir d’ara estarien ‘pendents de què digui l’Agència Tributària, la Fiscalia i la justícia’ i va subratllar que la feina del govern era ‘garantir la independència, com ha fet sempre’.

El jutge congela els comptes de Rodrigo Rato

Els jutge que s’encarrega del cas de Rodrigo Rato ha ordenat a les entitats financeres que bloquin tots els comptes i productes bancaris que estiguin a nom de l’ex-vice-president del govern d’Aznar. Rato no pot accedir als dipòsits, fons d’inversió i de pensions, comptes corrents i qualsevol altre producte financer que tingui. També queda congelat l’accés a les societats relacionades amb ell. El responsable de la instrucció, el jutge Antonio Serrano, també ha requerit informació histórica dels movimients d’aquest comptes.

Rodrigo Rato va negar ahir que tingués societats en paradisos fiscals o fora de la Unió Europea. Ho va dir en tornar a casa seva després que el seu despatx fos escorcollat ahir per segona vegada.

Qui també va ser director gerent de l’FMI va ser escridassat pels veïns que l’esperaven, juntament amb una vintena de càmeres, a la porta del seu despatx professional de Madrid, on ahir va continuar l’escorcoll que va començar dijous. Rato hi va arribar escortat i els veïns el van rebre amb crits i insults.

El titular del jutjat d’instrucció número 35 de Madrid, Enrique de la Hoz, citarà a declarar l’ex-vice-president del govern espanyol i ex-president de Bankia, Rodrigo Rato, un cop disposi de l’informe que el Servei de Duanes ha de fer de les 24 caixes de documentació que els agents es van endur del seu domicili i del seu despatx professional. Les diligències del cas continuen en secret i afecten a altres encausats, el nom dels quals encara no s’ha fet públic.

Segons del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, la detenció de Rodrigo Rato es va fer efectiva únicament per forçar la presència de l’ex-director gerent de l’FMI als escorcolls que els agents van fer durant vuit hores al seu domicili i despatx, però no havia estat sol·licitada prèviament pel magistrat, que citarà a declarar Rato només quan disposi de l’informe sobre els documents intervinguts.

Aquest informe l’elaboraran membres del Servei de Duanes i el jutge n’haurà de donar trasllat a la fiscalia. Després, d’ací a uns pocs dies o setmanes, citarà Rato perquè doni la seva versió. Ara per ara, Rato és en llibertat amb càrrecs, encausat per delictes de frau fiscal, aixecament de béns i emblanquiment de diners, després d’haver-se acollit a l’amnistia fiscal que el govern del PP va facilitar el 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any