Sáenz de Santamaría desvincula el cas Rato del govern espanyol

  • 'Tots som iguals davant la llei', diu l'executiu de Rajoy · Feia temps que Hisenda investigava Rato, segons Montoro

VilaWeb
ACN
17.04.2015 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha descartat la compareixença al congrés del president Mariano Rajoy per donar explicacions sobre la investigació de Rodrigo Rato. Ha dit que era un ‘cas particular’ i no vinculat als càrrecs públics de l’ex-vice-president espanyol. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha desvinculat el cas de l’amnistia fiscal i ha assegurat que la investigació demostrava que tothom era igual davant la llei independentment del color polític, la pertinença a un partit, o un relleu social, polític o econòmic. ‘No sóc aquí per sentiments personals, sinó per aplicar la llei’, ha dit Montoro.

Segons Sáenz de Santamaría, cal ‘diferenciar entre els dos conceptes’, és a dir, entre un cas ‘particular’ com el de Rato i que s’investigués algú per ‘fets relacionats amb el càrrec en l’àmbit públic’. En aquest cas, ha dit, s’ha aplicat ‘estrictament la llei’ i el govern espanyol ‘no intervé’ en aquest tipus d’operacions. 

Ha defensat la independència de l’Agència Tributària i ha defensat que aquest organisme no havia actuat tenint en compte cap incidència amb els calendaris electorals ni amb cap mena d’interès de partit. L’Agència Tributària funciona ‘amb independència del moment o el lloc’ on ‘hi hagi eleccions o afecti a un partit polític’, ha dit, perquè un escenari en què el govern espanyol intercedís per interessos d’aquesta mena seria ‘difícilment suportable’. 

Hisenda investigava Rato de feia temps

Per la seva banda, el ministre d’Hisenda ha dit que la investigació que ha acabat amb l’escorcoll i detenció de Rodrigo Rato demostrava que l’Agència Tributària actua ‘amb independència i fermesa’ i que la llei és ‘igual per a tothom’. Segons Montoro, l’operació no té ‘res a veure’ amb l’amnistia fiscal a què s’hauria acollit Rato, sinó que és fruit d’una investigació de l’Agència Tributària que té lloc ‘des de fa bastant de temps’ i dels canvis normatius que han permès a aquest organisme treballar amb més elements.

Ha dit que era habitual que la unitat de Vigilància Duanera actués en qualitat de policia judicial en aquest cas i que ell no tenia al cap els noms que componen la llista de 705 contribuents que es van acollir a l’amnistia fiscal i que són investigats per sospites sobre l’origen dels diners.

A més, malgrat la filtració d’aquest i altres casos, ha assegurat que a l’estat la confidencialitat de les dades tributàries ‘és total’. ‘El més normal és l’estricta confidencialitat’, ha dit abans d’advertir que ‘si queda algú que no hagi declarat correctament té poc temps per fer-ho’. 

Informació relacionada: 

Rato, escridassat pels veïns quan tornava a l’escorcoll del despatx

De Matas a Rato: els ministres d’Aznar que han acabat empastifats

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any