Llibres de cultura popular per regalar per Sant Jordi

  • El programa 'Fes Ta Festa' ofereix una tria de les publicacions més destacades que s'han fet enguany sobre cultura popular i tradicional

VilaWeb
Jesús Ventura i Amadeu Carbó
18.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al llarg de l’any la cultura popular genera una gran quantitat de publicacions. Gairebé sempre parlem de les sonores, les discogràfiques però a les portes de la festa de Sant Jordi hem de parlar també de les literàries; dels nombrosos llibres que es publiquen anualment a l’entorn de la nostra cultura popular i tradicional. I més enllà que el nostre director es faci pesat anunciant el seu recent llibre, ‘La sardana a Barcelona’, parlarem d’altres publicacions molt interessants. Una és la que ocuparà l’entrevista d’aquesta setmana que l’Amadeu Carbó fa a la Montserrat Garrich, co-autora, amb Sílvia Ventosa, del llibre ‘Els vestits populars a Catalunya’.

A la Columna d’aquesta setmana, que porta per títol ‘Cinisme en estat PPur’, en Jesús Ventura expressa el seu enuig per aquesta maniobra electoralista del Partir Popular per potenciar que la sardana pugui ser considerada per la UNESCO patrimoni immaterial de la humanitat. Els que el coneixem sabem que aquest assumpte l’emprenya especialment. Els que no el conegueu, ho intuireu de seguida quan l’escolteu.

I com sempre tenim les seccions per triar i remenar. A les Dites i refranys en Víctor Pàmies ens explica que vol dir això de ‘Fer l’orella sorda’. Tindrem un altre dels Sons de la tradició d’en Ramon Vilar, que en aquesta ocasió ens parla d’una cançó de bressol amb una lletra ben curiosa: ‘Sant Jaume, patró d’Espanya’. Un Expedient C de l’Amadeu Carbó ens parla del què i el perquè de ‘La rosa de Sant Jordi’ ara que s’acosta la gran festa catalana dels llibres i les roses. I per acabar, un altre dels Secrets de l’Etnològic que ens explica en Gustau Moles. Si el nom de ‘Gualdrapa’ no us dona cap pista, és obvi que haureu d’escoltar-lo per saber el què és!

I a la part musical escoltarem en absoluta primícia l’enregistrament que està a punt de presentar la cobla Ciutat de Girona de la sardana més popular del mestre Narcís Costa i Horts: ‘Quan l’amor neix’. L’autor de Sant Jordi Desvalls és el protagonista del segon volum de compositors gironins de la Fonoteca de cobla, que la Ciutat de Girona presentarà el proper 29 de maig a l’Auditori de Girona. Acabarem amb la sardana ‘Rosa d’abril’, del mestre Rafael Ferrer. I escoltarem també l’havanera de Carles Casanovas i Josep Bastons titulada ‘A cau d’orella’ amb el Grup Port-Bo.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any