El president del TC diu que Catalunya no es pot separar d’Espanya

  • Recorda que l'article 155 de la constitució espanyola permet suspendre competències autonòmiques

VilaWeb
ACN
13.04.2015 - 13:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Tribunal Constitucional espanyol, Francisco Pérez de los Cobos, assegura que Catalunya no es pot separar de l’Espanya perquè ‘implicaria vulnerar les previsions constitucionals’, perquè ‘l’article 2 de la constitució parla de la indissoluble unitat de la nació espanyola’ i ‘el titular de la sobirania és el poble espanyol’. En una entrevista al diari ABC, Pérez de los Cobos fa una crida a la ‘responsabilitat, al seny i al pactisme per trobar una solució dins de les regles de joc’. I apunta que ‘no seria insensat reformar la constitució’ perquè l’estat autonòmic ja l’ha desbordat, especialment el títol VIII, sobre l’organització territorial, que ‘és el que ha envellit pitjor’.

Amb tot, recorda que l’article 155 de la constitució espanyola, que permet suspendre competències autonòmiques, existeix. ‘Si el constituent el va establir perquè creia que era necessari, i és un mecanisme de garantia, sens dubte’.

Segons el president del TC, el dret de decidir no té ‘contingut jurídic’ i per tant es pot defensar dins del debat polític. ‘A la nostra sentència sobre la declaració sobiranista de Catalunya vam dir que l’afirmació de sobirania jurídica i política de Catalunya era clarament inconstitucional, però alhora vam interpretar part de la declaració sobiranista en dir que aquell dret de decidir era una pretensió política que, en la mesura que es defensés respectant la constitució i les lleis, es podia postular’.

Pérez de los Cobos assegura que ‘mai les regions i les nacionalitats han tingut un nivell d’autogovern com el que gaudeixen ara’ però la mateixa constitució ‘preveu mecanismes de reforma perquè és conscient que els textos jurídics s’han d’adaptar a la realitat del temps en què s’apliquen’.

Preguntat per si cal aquesta reforma, De los Cobos assegura que ell és prudent però recorda que la distribució competencial entre l’estat i les comunitats autònomes ‘s’ha manifestat com quelcom problemàtic i ha exigit un protagonisme excessiu del Tribunal Constitucional per a la seva definició’.

Pel que fa a la resposta que el TC va donar al procés participatiu del 9-N, Pérez de los Cobos assegura que l’organisme que presideix ‘ha complert escrupolosament amb la funció que constitucionalment tenim assignada’ amb la suspensió que el govern espanyol va sol·licitar per la via de l’article 161.2 de la constitució.

En aquest sentit, destaca que abans que hagi acabat el termini de suspensió automàtica el TC ja ha resolt els recursos plantejats contra la Llei de consultes i el decret de convocatòria.

El president del TC recorda que aconseguir la unanimitat per tombar la llei i el decret va ser costós perquè quan hi ha 12 juristes ‘de reconegut prestigi’ debatent sobre un problema jurídic greu ‘és inevitable que hi hagi debats de gran alçada i profunditat i no s’improvisa’. ‘Les unanimitats en aquesta casa són fruit del treball’, ha dit.

Contra la ‘desobediència’ de Mas

Sobre el fet que la seva resolució no contingués una prohibició explícita al president de la Generalitat, Artur Mas, de fer la consulta, Pérez de los Cobos assegura que el seu escrit ‘ja contenia un mandat per als poders públics’. ‘No feia falta ser més explícit. Estaven suspesos.’

En aquest sentit, i preguntat per com li va semblar la ‘desobediència’ de Mas, Pérez de los Cobos assegura que quan adverteix ‘resistències o incompliments per part dels poders públics a una resoució que ha de ser observada per tots els poders públics, no pot fer més que rebutjar-ho’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any