Suspès fins l’11 de juny el judici pels contractes de Fitur

  • La sala respon així les al·legacions, i diu que ho fa per garantir el dret de defensa

VilaWeb
ACN
01.04.2015 - 18:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, presidida per Pilar de la Oliva, ha acordat la suspensió, fins ‘l11 de juny, del judici pels contractes de la Generalitat amb Gürtel per a l’organització de Fitur entre el 2005 i 2009. Així ho comunica en un escrit que ha llegit durant la vista i que ha facilitat el TSJ valencià. De la Oliva, en resposta a les al·legacions plantejades durant les sessions de qüestions prèvies, ha acordat la suspensió ‘amb la finalitat de garantir el màxim dret de defensa de les parts, reconeixent la complexitat de la causa’. La magistrada dóna així més termini perquè les parts tinguin ‘un profund estudi del material’.

La decisió, segons que explica la sala, permetrà a més que l’advocada d’ofici que s’ha designat recentment per defendre un dels acusats pugui accedir a l’estudi de la causa, tal i com ha demanat. L’ajornament es pren en contra del criteri de la Fiscalia, que denuncia ‘maniobres dilatòries’. La vista es reprendrà un cop passades les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig. 

Una de les demandes unànimes dels acusats ha estat la de la manca de documentació. En aquest sentit, han reclamat a la sala que ajorni el judici fins incorporar al sumari les proves a les quals no han pogut tenir accés.
En relació a la recusació del jutge de la sala Juan Climent demanada per la defensa de l’empresari Pablo Crespo, un dels considerats caps de l’entramat Gürtel, perquè havia treballat al govern del socialista Joan Lerma, la presidenta ha indicat que es resoldrà per escrit.

La major part de les defenses dels acusats havia sol·licitat a la sala la nul·litat del procés en no tenir garanties de defensa i al·legant indefensió i vulneració de drets fonamentals durant la instrucció a causa de les detencions i escoltes il·legals ordenades pel jutge Baltasar Garzón. Així mateix, com en el cas de Crespo, es denuncia que la sala no ofereix les condicions suficients d’imparcialitat.

El TSJ valencià acull des d’aquest dimarts el judici de la peça 3 del ‘cas Gürtel’, corresponent als contractes signats per la Generalitat Valenciana per a la fira de turisme Fitur, entre el 2005 i el 2009. En la vista hi ha 13 processats.

La Fiscalia demana 11 anys de presó per a l’exconsellera de Turisme, expresidenta de les Corts Valencianes i actual alcaldessa de Novelda (Vinalopó Mitjà), Milagrosa Martínez, així com per al seu cap de gabinet, Rafael Betoret i el número dos de la trama, Pablo Crespo; 10 anys als altres empresaris del grup, Francisco Correa i Álvaro Pérez ‘El Bigotis’, i 9 mesos d’inhabilitació a l’exconsellera de Turisme Angélica Such.

Segons la Fiscalia, les exconselleres i els càrrecs públics acusats varen remetre documents interns relacionats amb el concurs públic de l’organització del pavelló valencià a Fitur i varen modificar les condicions del procés per adjudicar-lo a l’empresa Orange Market, la filial valenciana de la trama ‘Gürtel’. A canvi, la trama hauria obsequiat els dirigents amb regals entre els quals hi hauria un rellotge per a l’exconsellera Martínez.

L’excap de l’àrea de mercats de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), Isaac Vidal, s’enfronta a 11 anys de presó; l’ex cap del servei de promoció de l’AVT, Jorge Guarro, la coordinadora de fires, Ana María Grau i l’ex cap d’infraestructures turístiques de la Generalitat Valenciana, Juan Bover, s’enfronten a 7 anys de presó cadascun.

Entre els acusats hi ha tres empleats més de les empreses de la trama. Cándido Herrero, a qui la Fiscalia demana 6 anys i mig de presó, Mónica Magariños (quatre anys i nou mesos) així com Isabel Jordán (6 anys i tres mesos).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any