Mas diu al Wall Street Journal que Podem és un obstacle per a la independència

  • 'Podem fa un gran favor als interessos de l'estat espanyol', declara el president al diari nord-americà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2015 - 17:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat entrevistat pel diari nord-americà The Wall Street Journal ara que falten pocs dies perquè comenci el seu viatge als Estats Units. A l’entrevista, hi diu que Podem pot perjudicar el moviment independentista.

L’aparició i pujada de Podem ‘fa que es confonguin una mica les coses o, fins i tot, debilita el desafiament principal’, explica Mas. És més contundent quan diu: ‘Podem fa un gran favor als interessos de l’estat espanyol.’ Per ell, aquest partit distreu dels principals problemes que ha d’encarar Catalunya i és molt negatiu per al moviment independentista.

‘Per Catalunya, el problema no està en l’eix esquerra-dreta, sinó en la relació entre Catalunya i l’estat espanyol –diu–. Siguin d’esquerres o de dretes els governs espanyols, Catalunya necessita més poder, més recursos, més capacitat de decisió i més protecció per a la llengua i la cultura pròpies.’

Les enquestes i la internacionalització

Artur Mas diu que no està pas preocupat per les darreres enquestes, que diuen que el suport a la independència no és majoritari. Són ‘fluctuacions temporals de les enquestes’, creu, i se sent segur de la capacitat de mobilització de l’independentisme. Per exemplificar el volum de les darreres manifestacions independentistes, Mas les compara amb la manifestació de París després de l’atac al setmanari Charlie Hebdo.

Sobre la internacionalització del procés d’independència, Mas diu que a l’estranger hi ha trobat un suport ampli al dret de decidir dels catalans i, alhora, una certa incomoditat amb la idea que Catalunya esdevingui un estat independent.

La legalitat espanyola

El diari també pregunta a Mas sobre la querella per haver fer la consulta del 9-N. I respon: ‘Estic en pau amb allò que faig, però no amb allò que pot passar’ d’acord amb el sistema legal espanyol.

The Wall Street Journal també li ha demanat l’opinió sobre els piulets catalanòfobs publicats després de l’estavellament de l’avió de Germanwings. Mas diu: ‘No em sorprèn, però em fa mal i m’ofèn. Això [els piulets] també és violència. Violència verbal i escrita.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any