El breu solo de bateria que va influir mil cinc-centes cançons

  • La BBC recupera la història dels sis segons de bateria més reutilitzats de la història de la música

VilaWeb
Redacció
03.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup de soul i funk nord-americà The Winstons no va passar a la història. I això que sis segons d’un solo de bateria seu han influït no pas menys de mil cinc-centes cançons aquestes últimes quatre dècades, algunes de les quals interpretades per grups i cantants tan coneguts com The Prodigy, David Bowie, Oasis i Amy Winehouse. Com relata aquest reportatge de la BBC, el 1969 The Winstons van publicar un single amb un tema instrumental a la cara B que s’ha convertit en font d’inspiració de centenars de cançons contemporànies.

En concret, són sis segons de solo de bateria del tema instrumental ‘Amen, Brother’:

L’ús del solo es va començar a popularitzar cap a la dècada del 1980, quan l’anomenat ‘Amen break’ es va redescobrir amb la tendència a reutilitzar material enregistrat anteriorment (sampling) de la cultura hip hop.

En cap cas The Winstons no van rebre ni un cèntim per drets d’autor. Ara una campanya de microdonacions en línia, amb el propòsit d’esmenar el greuge, vol aplegar diners per als membres supervivents del grup.

Documentari sobre ‘Amen break’

A més de l’extens reportatge de la BBC sobre la història del solo, del ‘Amen break’ també hi ha un documentari (2004) de Nate Harrison, que es pot veure íntegrament a YouTube:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any