El furibund editorial d’El País contra el full de ruta independentista

  • El diari el veu 'pitjor que un atemptat democràtic'

VilaWeb
Redacció
01.04.2015 - 08:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’acord entre CDC i ERC pel full de ruta cap a la independència ha reactivat la bel·ligerància de l’unionisme i dels partits espanyols contra el dret de decidir. N’és una mostra la reacció que va tenir ahir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que comparà el camí que traça el full de ruta amb els fets del Sis d’Octubre de 1934. I una altra és l’editorial que hi dedica avui un dels principals diaris espanyols, El País. Diu que el full de ruta és un ‘deliri sense pal·liatius’ i ‘encara pitjor que un atemptat democràtic’.

El text comença dient que ‘ni un referèndum substituirà una elecció, ni una elecció equival a un plebiscit, excepte en les repúbliques bananeres o en les antigues dictadures soviètiques’.

I continua així: ‘Tot allò que s’aparta d’aquest esquema desemboca en erosió de la democràcia, el caos o l’autocràcia. […] Totes aquestes evidències estatutàries i constitucionals, les passen per alt Convergència Democràtica i Esquerra Republicana (acompanyades de les seves organitzacions d’agitació) en l’al·lucinant full de ruta unitari per a la independència de Catalunya signat dilluns.’

El diari s’agafa a unes paraules de Dolors Camats per dir que el full de ruta ‘nega el dret de decidir’, perquè ‘imposaria la secessió sense votació expressa específica i per quòrums parlamentaris inferiors al prescrit (dos terços dels escons per a reformar l’estatut)’.

Així mateix, diu que el full de ruta ‘viola flagrantment qualsevol senyal de legalitat’. I acaba sentenciant: ‘És encara pitjor que un atemptat democràtic. És un deliri sense pal·liatius.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any