Martí estrena legislatura a Andorra amb el rerefons de BPA

  • Va obtenir ahir el vot favorable dels quinze consellers del seu grup

VilaWeb
ACN
01.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, va ser reelegit cap de govern d’Andorra amb el vot favorable dels quinze consellers del seu grup. L’altre candidat, el liberal Josep Pintat, va obtenir els set vots del seu grup parlamentari i els cinc membres dels dos partits que conformen el grup mixt, PS i SDP, es van abstenir. La setena legislatura neix amb una crisi que afecta el sector bancari i financer del Principat i que, tal com van reconèixer ahir els presidents de tots els grups, ho canviarà tot. Els grups de l’oposició van dubtar de la proposta de govern d’unitat que va fer Martí i de la resposta del govern a la crisi de BPA.

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, començà les rèpliques dels debats d’investidura. Lamentà que el candidat demòcrata, Toni Martí, centrés el seu discurs en la crisi de Banca Privada d’Andorra i no aclarís què faria durant els quatre anys vinents. A més, va assegurar que el govern tenia constància del cas setmanes abans que el FinCEN el fes públic, el dia 10 de març. ‘Martí –va dir Naudi– ja es movia els dies 5 i 6 de març per Madrid i París parlant de la qüestió.’

El representant del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va dir que la resposta del sector bancari a la crisi de Banca Privada d’Andorra havia estat decebedora. Lamentà que els crèdits per a les empreses perjudicades per l’afer tinguessin un cost i, així mateix, refusà que el candidat demòcrata, Toni Martí, digués que la crisi havia començat el 10 de març. Per López és una crisi provocada per la ‘política desendreçada de DA’, que segons ell ha estat gestionada pel sector financer.

El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va reiterar la demanda de centrar els esforços a solucionar la crisi de BPA i a deixar ‘reposar les presses per anar a Europa’. Va criticar l’oferiment fet per Toni Martí d’un govern de concentració a la tardor. Segons ell, primer vol un xec en blanc i, si no se’n surt, demanarà a la resta de partits que acceptin un govern d’unitat. Gallardo va dir que Martí no volia un govern d’unitat sinó una ‘armilla salvavides’.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va dir que aquesta seria una legislatura ‘fonamentada en el diàleg, la confrontació d’idees i la legítima discrepància i possibilitat d’acords’. Segons ell, els ‘discursos dels dos candidats han estat diferenciats, però no radicalment oposats’.

Una vegada declarat cap de govern, Martí va explicar que encara no havia pogut formar un govern definitiu, tot i que va afegir que en l’acte d’avui, en què juraria el càrrec, hi hauria nou ministres. ‘Passat Setmana Santa acabarem de conformar el nou govern’, va dir.

Martí va explicar que encarava la nova legislatura amb ‘l’experiència adquirida’ i amb ‘una mica d’angoixa originada per la responsabilitat’. I afegí: ‘El cas de BPA marcarà la legislatura, però no pot aturar el camí que ha agafat el país, i aquest camí és el de les reformes, la transparència i la modernització de l’economia.’

 

Informació relacionada:

Toni Martí no descarta un govern de concentració per superar la crisi de BPA

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any