La fiscalia veu delicte en uns piulets catalanòfobs de l’octubre passat

  • Van ser denunciats per l'associació Drets

VilaWeb
ACN
31.03.2015 - 15:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia provincial de Barcelona considera que els piulets catalanòfobs denunciats per l’associació Drets l’octubre passat són constitutius de delicte. Drets va denunciar un centenar d’usuaris de Twitter per haver publicat missatges amenaçadors i d’odi contra la societat catalana. El fiscal del servei de delictes d’odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, va trametre els texts delictius a la policia, que ha identificat la majoria dels autors. En la resolució, el fiscal apunta que s’hi ‘desprenen clars indicis de criminalitat per la presumpta participació en un delicte de l’article 501.1 del codi penal’.

Com que tots els autors de les piulades són residents de fora la demarcació de Barcelona, la fiscalia ha demanat a les fiscalies provincials de les localitats on resideixen els presumptes delinqüents que continuïn les diligències pertinents perquè comencin els tràmits judicials.

Pel que fa als autors que no han pogut ser identificats, el fiscal proposa d’emprendre una investigació judicial adreçant una petició a la Comissió Rogatòria Internacional de l’estat de San Francisco (EUA), on l’empresa Twitter INC és domiciliada.

Finalment, el fiscal ha decidit de no considerar delictiu el piulet del regidor del PP de Sabadell Esteban Gesa, també denunciat per Drets, perquè fou eliminat l’endemà i Gesa en va demanar disculpes públiques. El piulet, publicat el dia 11 de setembre de 2014, deia ‘No n’hi ha 2 sense 3’, i inseria fotografies on es comparava el règim nazi alemany amb la V de l’Onze de Setembre passat.

Detenció a Múrcia

Per Drets, aquesta resolució de la fiscalia marca un tomb indiscutible, i és un primer pas perquè s’acabi la impunitat de la catalanofòbia a internet. A més, destaca que la resolució del fiscal coincideixi amb la primera detenció, feta divendres a la localitat murciana d’Águilas: un usuari de Twitter que havia insultat els catalans arran de la tragèdia aèria dels Alps. L’autor de la piulada catalanòfoba @pianelo era un dels 38 usuaris de Twitter que Drets va denunciar a la fiscalia dijous passat, 26 de març, l’endemà passat de la catàstrofe del vol de Germanwings.

Els piulets ofensius de l’octubre

El passat 31 d’octubre Drets va denunciar un centenar d’usuaris de la xarxa social Twitter per haver publicat missatges amenaçadors contra la societat catalana. La denúncia recollia més d’un centenar de piulets que incorrien en un seguit de delictes com ara apologia del genocidi, incitació a l’odi i a la discriminació, incitació a la violència, enaltiment del terrorisme, injúries i delicte d’amenaces amb publicitat.

Algunes de les piulades denunciades feien afirmacions com ara ‘Quan sigui Còrdova-Barça aniré al Camp Nou a matar catalans; què et sembla? Tu ets a la llista’, ‘El que més em fot són els malparits catalans que celebren això. Headshot i foguera’, ‘Em cago en els morts del Barça, malparits catalans de merda; així es morissin tots els de Catalunya i s’hauria de cremar Catalunya’, ‘Mira és q a tots els catalans del Camp nou els ficava en un camp de concentració i que es morissin a poc a poc i patint! #shandextingir!’, ‘Una bomba de napalm a #catalunya i més comunitats iguals, si se acaba el nacionalisme ja no hi hauria crisi’.

Encara hi havia més piulades: ‘Mort a Catalunya, una bomba a tots els independentistes’, ‘#L’Estiuésperacalar foc a Catalunya i que tots els catalans es cremin i es morin i pixar-se en les seves putes cendres’, ‘Visca Espanya malparits catalans bomba a Catalunya’, ‘Els independentistes de Catalunya tots els ficaria a la cambra de gas!. Independentista = cambra de gas’, ‘Que bonic és visitar Catalunya des d’un aeroplà per tirar-hi una bomba i deixar-ho tot pla’, ‘Ara és quan de debò hauria de caure una bomba a Catalunya, entre los independentistes i els gais… #fàstic’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any