El govern aprovarà avui l’avantprojecte de llei de creació del Moianès

  • La vice-presidenta Joana Ortega insisteix que l'objectiu és que 'abans de les eleccions municipals' pugui constituir-se el consell comarcal

VilaWeb
ACN
31.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió de govern d’avui té previst d’aprovar l’avantprojecte de llei de creació de la nova comarca del Moianès, segons va avançar la vice-presidenta Joana Ortega. Ahir al govern només li mancava de rebre l’acord municipal de Calders (Bages), que tenia previst d’aprovar ahir a la nit. Ortega va recordar que després que s’aprovi l’avantprojecte de llei la qüestió es votarà al parlament amb l’objectiu que ‘abans de les eleccions municipals’ pugui constituir-se el consell comarcal del Moianès. Ortega va lamentar que en algun moment es dubtés del compromís de l’executiu i va subratllar que des del govern s’ha estat al costat dels batlles ‘des del primer dia’.

La vice-presidenta va recordar que ja havia anunciat que ‘amb molta celeritat’ i en funció del resultat de la consulta celebrada fa dues setmanes s’entraria a govern l’avantprojecte de llei. ‘Em sap greu que, en algun moment, s’hagi dubtat del compromís del govern, perquè hem estat des del primer dia al costat dels alcaldes acompanyant-los en aquest procés de consulta, ja que la ciutadania cada cop més vol implicar-se en la presa de decisions’, va defensar.

Els deu municipis del Moianès van decidir el passat 22 de març que volien esdevenir la 42a comarca de Catalunya. El ‘sí’ es va imposar al procés participatiu que es va celebrar amb el 80,44% dels vots i una participació del 47,31%. A poblacions com Granera, els vots a favor van arrasar i van arribar al 94%, mentre que a d’altres municipis com Collsuspina els resultats van ser més ajustats i el ‘sí’ va guanyar per només 11 vots.

Una de les principals preocupacions dels veïns del Moianès era la de conservar les funcions del Consorci del Moianès, una mancomunitat de 10 municipis que fa vint anys que funciona i que actualment està sota mínims com a conseqüència de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). Per això, un dels arguments del ‘sí’ era que amb la creació d’un Consell Comarcal es podrien assumir les funcions que duu a terme el consorci.

Després de la celebració del procés participatiu, els Ajuntaments del Moianès havien de ratificar per ple els resultats i mostrar de manera institucional la voluntat de formar part de la nova comarca. Al llarg de la setmana passada la majoria de consistoris van fer els acords de ple. Tres ajuntaments van celebrar ahir mateix al vespre el ple municipal. Es tracta de Monistrol de Calders, Calders i Santa Maria d’Oló.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any