Ignacio Blanco: ‘Ens sentim còmodes amb ERPV perquè fa molts anys que coincidim al carrer’

  • Entrevista al candidat a la presidència de la Generalitat sobre la coalició d'EUPV amb ERPV, els Verds i Alternativa Socialista

VilaWeb
B. Z.
31.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Unida concorrerà a les eleccions a les Corts Valencianes en coalició amb Esquerra Republicana, els Verds i Alternativa Socialista (escissió del PSPV). Després de la predisposició anunciada pels grups d’arribar a un acord, i tot i que en un principi EUPV no veia amb bons ulls d’incloure-hi ERPV, finalment el consell polític nacional de la formació va ratificar la decisió aquest cap de setmana. ‘El nostre objectiu era sumar per a construir una candidatura més forta i ho hem aconseguit’, diu el candidat a la presidència de la Generalitat, Ignacio Blanco, en aquesta entrevista de VilaWeb. EUPV tindrà el paper principal en unes llistes en què s’han establert quotes per als Verds: seran per a ells el sisè lloc de la llista de València, el quart de la d’Alacant i el tercer de la de Castelló. Pel que fa a ERPV, encara no han acordat cap posició determinada, tot i que tampoc no hi ha hagut cap exigència ni condició. Blanco confia que aquesta coalició serveixi per a tenir prou força i esdevenir determinants per al canvi polític al País Valencià. 

—Com és que finalment feu coalició amb ERPV, els Verds i Alternativa Socialista?
—Són grups amb els quals hem coincidit en la mobilització social, compartim la necessitat d’un canvi no sols de polítics sinó de polítiques, per a recuperar el País Valencià, que s’ha enfonsat després de vint anys de govern del PP, tant en l’àmbit cultural i lingüístic com en l’econòmic i social i, fins i tot, democràtic. En eixe sentit, agraïm la predisposició d’aquestes forces polítiques que representen sensibilitats molt importants de l’esquerra, l’ecologisme, el nacionalisme d’esquerres i republicà i, en el cas d’Alternativa Socialista, la socialdemocràcia ben entesa. El nostre objectiu era sumar per a construir una candidatura més forta i ho hem aconseguit. 

—No hi ha Podem. Els vau temptejar?
—Nosaltres volíem un front ampli en què hi hagueren totes les forces polítiques alternatives al bipartidisme. Però Podem es va encarregar de dir, des del minut zero, que no en tenia cap voluntat. En un principi, no hi havia cap referent valencià de Podem i no es podia establir cap conversa oficial, però des del primer minut que va tenir una direcció, des de Madrid van dir clarament que volien anar sols, que no volien sumar, que no volien aliances. Ho respectem. I ens hem establert amb els qui compartim moltes hores de carrer i el propòsit i de canviar el País Valencià.

—L’independentisme d’Esquerra Republicana us fa sentir còmodes? 
—Ens sentim còmodes amb Esquerra Republicana perquè fa molts anys que coincidim al carrer, on compartim mobilitzacions i reivindicacions de causes justes. Entre aquestes hi ha, lògicament, la defensa de l’autogovern valencià i la reivindicació de més autonomia efectiva. Nosaltres som federalistes, però reconeixem el dret d’autodeterminació, i creiem que la configuració de l’estat ha de canviar. A més, totes dues formacions estem molt preocupades per la situació de la llengua i la cultura al País Valencià. El PP ha practicat una política d’aniquilació i de genocidi cultural i lingüístic, i el nostre objectiu compartit és recuperar la cultura, el reconeixent de la unitat de la llengua i la seua normalització social. Diferim sobre el model d’estat, sí, però això no és cap impediment perquè en aquestes eleccions presentem opcions de trencament amb l’estat. Tampoc no és l’objecte de la convocatòria: són unes eleccions autonòmiques. La Generalitat Valenciana té unes competències determinants, com ara ensenyament, sanitat, polítiques socials, cultura i llengua, i les ha d’exercir correctament. Aquest és l’objectiu prioritari que tenim les dues formacions, més enllà que EUPV siga una formació federalista i ERPV, independentista.

—No us fa témer que això faci recular el votant d’Esquerra Unida?
—No. Queda molt clar que no es posarà en dubte l’aposta d’EUPV, de la mateixa manera que Esquerra Republicana mantindrà els seus plantejaments independentistes en els altres àmbits electorals en què puga concórrer. En aquests moments, el nostre programa se centra en les necessitats socials del País Valencià. 

—Aquesta voluntat de coalitzar-se té a veure amb el fet que les enquestes apuntin a una davallada d’EUPV i a la possibilitat de no entrar a les corts?
—Jo sempre dic que hi ha tres tipus d’enquestes. El tercer tipus és el que val, que és el resultat electoral. En les últimes eleccions, les europees, vam obtenir vora un 11% de vot i ja hi havia Podem. Després hi ha les enquestes dels mitjans de comunicació, que tenen un marge d’error però que poden donar-nos una idea per on poden anar les coses. Una de les enquestes que recorde d’aquests últims dies és la de Las Provincias, que apuntava que EUPV seria determinant per al canvi polític. Finalment, hi ha les enquestes dels partits, que les filtren als mitjans, i ja sabem que qui paga mana i que responen a interessos molt concrets i de vegades pretenen crear opinió pública i tendència. Nosaltres no farem campanya mirant les enquestes. Recorrem cada dia les comarques del País Valencià, tenim més llistes municipals, llistes renovades i molt potents, amb processos de confluència política. Estic convençut que tindrem un resultat electoral municipal i autonòmic molt bo.

—Hi ha el precedent de les eleccions andaluses de fa una setmana, en què IU va caure en picat…
—Sí, però hi ha prou diferències. Partien de la situació d’haver obtingut el millor resultat electoral dels últims anys, i així la comparació no és gaire avantatjosa. A més, havien estat al govern. Jo crec que han fet molt bona tasca de govern i que han demostrat que des que IU va entrar a la Junta s’ha destapat la corrupció i s’han fet polítiques socials, però és de veres que és difícil en un moment de descrèdit de la política arribar a la gent i fer-los entendre la tasca de govern. Ací no. Nosaltres som a l’oposició. I crec que hem estat l’oposició més dura, contundent i combativa contra el PP. En el terreny de la corrupció, el grup més xicotet de les corts, amb cinc diputats, és el que més ha fet en aquesta legislatura, denunciant als tribunals casos com els de Rafael Blasco, Sonia Castedo, Santiago Calatrava o la fórmula 1. Hem revelat contractes confidencials, hem presentat querella contra dos consellers, etc. Una feina que hem fet des d’una oposició que feia denúncia i també feia proposta: fa tres anys que vam proposar una llei de transparència, hem fet propostes contra desnonaments, per a revertir els serveis privatitzats en la sanitat, etc. Jo em trobe un reconeixement general de la nostra feina, la nostra coherència i la necessitat que EUPV tinga força i siga determinant per al canvi. Ara falta que això es concrete, lògicament, en prou vots. Jo crec que ho aconseguirem.

—L’acord també es trasllada a alguns municipis, tot i que en alguns altres els acords electorals són diferents. Quines indicacions heu donat?
—Nosaltres reconeixem l’autonomia municipal, no hem imposat mai a cap col·lectiu de militants d’EUPV un pacte que no desitge o no responga a la realitat local. La política la fan les persones, en el seu context. Tenim molts pactes amb ERPV i també els Verds perquè hi ha coincidència des de la base, en la feina local i social, amb mobilitzacions importants. Concretament, els acords s’han traslladat a les tres capitals de província, però també a moltes ciutats i pobles importants. En el cas d’ERPV, Crevillent és exemple d’un pacte que va funcionar molt bé fa quatre anys, que va servir per a obtenir dos regidors, un de cada partit, que han treballat molt coordinadament i ha generat una bona dinàmica local. També a la Marina hi ha molt bona sintonia entre EUPV i ERPV. En general estem satisfets d’aquesta confluència. Mentre siguen acords decidits lliurement per col·lectius locals i coherents amb la nostra política, la direcció del país hi dóna suport. La suma ens enforteix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any