El so dels trabucs ressona a Figueres en la Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya

  • Des de la coordinadora de trabucaires denuncien que estan 'neguitosos i dolguts' per la polèmica generada arran de l'incident a Cardedeu

VilaWeb
VilaWeb
ACN
29.03.2015 - 14:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Figueres s’ha convertit en vila trabucaire. Més de dos-cents trabucaires de trenta-set colles de tot Catalunya s’han reunit a la capital de l’Alt Empordà per a celebrar la 33a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya. Tot i que la ciutat encara no té colla pròpia, els participants no s’han volgut perdre l’oportunitat de despertar-la amb l’olor de la pólvora. Des de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya assenyalen que estan ‘dolguts i neguitosos’ arran de l’incident que es va produir a Cardedeu amb un regidor del PP i que ha acabat amb una multa de sis mil euros. ‘És desproporcionat i el món de la cultura no s’ho mereix’, ha assegurat el president de l’entitat, Antoni Moliner.

Cada any, els trabucaires (carregats amb els seus trabucs i armes) es reuneixen en una ciutat de Catalunya. Es tracta d’una trobada entranyable on amics de més de trenta anys es retroben per compartir la seva afició i promoure una part de la cultura catalana. Enguany, la capital de l’Alt ha estat l’escollida per acollir-la.

Fins a Figueres s’han desplaçat el batlle de Solsona, David Rodríguez, i la batllessa de Cardedeu, Calamanda Vila, que ha rebut de les mans de la batllessa figuerenca, Marta Felip, la bandera trabucaire. Una bandera que ha estat penjada a la sala de reunions del consistori figuerenc durant tot aquest any. Part dels trabucaires presents havien arribat a la ciutat aquest dissabte tot i que la majoria d’ells s’han trobat al Passeig Nou de Figueres avui al matí. 

Tots junts s’han desplaçat fins a la Rambla de Figueres on han fet una galejada conjunta que ha despertat els veïns. Posteriorment, després de visitar l’ajuntament de la ciutat, els trabucaires han fet una nova galejada i s’han dirigit fins el Castell de Sant Ferran, la fortalesa més gran d’Europa, on han tornat a fer sonar les seves armes i han fet un dinar popular. 

‘El món trabucaire prové del teixit associatiu, podem fer molt de soroll, però venim d’això’, ha explicat el president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner. Des de l’entitat denuncien que els membres viuen amb ‘molt de neguit’ arran de l’incident que es va produir a l’agost a Cardedeu quan un regidor del PP va denunciar la colla de trabucaires local perquè s’havia sentit ‘amenaçat i intimidat’ quan els membres van fer una galejada davant de casa seva. 

Un fet que va generar una gran polèmica i que finalment ha acabat amb una multa de sis mil euros per al secretari dels Trabucaires de Cardedeu, Manel Àlvarez. ‘No podem sortir a galejar pensant que algú ens pot posar una multa de 26.000 euros, tot i que al final ha estat de 6.000 euros’, destaca. Moliner ha subratllat que la sanció és totalment ‘desproporcionada’ i que no entenen com la delegació del govern espanyol ha continuat amb aquest afer tot i que jutges i fiscals s’hi mostraven en contra. ‘El món de la cultura no es mereix això, independentment del que es va fer. No hi va haver sang ni res. Això, a la meva colla del barri de Sant Andreu de Barcelona, ho fem amb tots els polítics’, ha explicat el president.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any