Aquesta nit passarem a l’horari d’estiu

  • Aquesta nit de dissabte a diumenge, quan siguin les dues de la matinada caldrà avançar el rellotge d'una hora, ja que encetarem l'horari d'estiu. També avui te lloc l'apagada volontària de llums a les 20h30 per participar a una hora pel planeta ...>>
    Ds. 28 de març del 2015

VilaWeb
Redacció
28.03.2015 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada any s’organitza, el darrer dissabte del mes de març, una apagada de llums a les 20h30, un esdeveniment organitzat per l’associació ecologista internacional ‘Earth Hour’, que vol donar al menys una hora de descans al planeta. Durant aquesta hora, centenars milions de persones apaguen les llums de casa seua, per demostrar el seu compromís amb el planeta.

– En quant al canvi d’hora, com ja és tradicional, el darrer dissabte del mes de març encetem l’horari d’estiu i tenim d’avançar els rellotges una hora. És a dir que, aquesta nit, perdrem una hora de son (si no es quedem més al llit que generalment). Aquest canvi d’hora hauria de comportar un estalvi econòmic en despesa energètica. Durant els set mesos de l’anomenat horari d’estiu cada llar gastarà uns deu euros menys, ja que redueix la necessitat d’il·luminació artificial i, per tant, permet estalviar energia. En aquest sentit, un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic. En menor mesura, el canvi d’horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.

L’estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l’horari estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural. Per no desaprofitar les hores de sol del matí, s’avança el rellotge una hora de manera harmonitzada a tots els països de la Unió Europea.

A l’hivern, s’endarrereix l’hora perquè mantenir l’horari d’estiu no comporta cap estalvi –les hores de llum natural a la tarda no compensarien el consum addicional d’energia necessari per il·luminar una hora més de foscor al matí.

Compte doncs, sobretot si demà teniu pensat anar a votar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any