El Mercat del Ram de Vic obre portes amb les expectatives de visitants altes

  • La cita és una de les fires ramaderes i agrícoles més importants i antigues de Catalunya

VilaWeb
Redacció
28.03.2015 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Mercat del Ram de Vic ha engegat motors oficialment aquest divendres a la tarda. El bon temps que llueix i que s’espera per aquest cap de setmana fa pensar a l’organització que l’assistència de visitants serà elevada. La cita, referent de la tradició agrícola i ramadera de la comarca d’Osona, destaca enguany com a principal novetat que el mercat ‘Compra a Pagès’ ha doblat el nombre d’estands i s’ha situat en un lloc central, a la Rambla del Passeig. Les exhibicions eqüestres, de vaques o porcs, el Lactium – la fira dedicada al formatge artesà- o l’exposició de maquinària agrícola són altres dels atractius destacats del Mercat del Ram que espera rebre fins diumenge més de 100.000 visitants.

La ramaderia catalana té cita a Vic aquest cap de setmana. Des d’avui i fins diumenge els diferents racons de la ciutat acullen el tradicional Mercat del Ram. Enguany s’han programat més de 140 activitats que continuen apostant per les mostres de bestiar, els productes de proximitat i el Lactium, la fira de formatges artesans. Les activitats es complementen amb nombroses propostes culturals, lúdiques i esportives.

La regidora de Fires i Mercats de Vic, Montse Rovira, ha assenyalat que un dels reptes del mercat és saber seguir combinant les dues vessants: la tradicional i la moderna. “Una base ramadera i agrícola que hi ha de ser per força, però també ha de tenir les portes obertes a tots els sectors que hi vulguin ser”, ha matisat.

La fira compta amb més de 200 expositors repartits en diferents àmbits com el ramader, el turisme, l’agrícola, les energies renovables o la compra de productes de proximitat. Precisament aquest últim ha experimentat el creixement més destacat ja que la fira ‘Compra a Pagès’ ha passat dels 18 expositors als 45, dels quals 24 són d’Osona. Enguany els productes de proximitat compten amb un espai propi al centre de la ciutat, a la Rambla del Passeig. La fira acull més d’una quarantena de productors agroalimentaris, que compten amb el segell que atorga la Generalitat de Catalunya de venda de proximitat o bé tenen el carnet d’artesà.

Vins, verdures, embotits, carns fresques, olis, pastisseria, pa i bolets, són alguns dels productes que s’hi poden trobar. Al seu costat hi ha instal·lada una carpa de degustació on el col·lectiu Osona Cuina elabora plats a partir de productes que es venen a la fira. A la carpa s’hi serviran esmorzars i àpats a partir de diverses tapes.

El bestiar

L’activitat ramadera es concentra al voltant del Recinte Firal El Sucre, amb exposicions de bestiar boví, oví i porcí. El vacum se situa a l’aparcament de sorra i a l’interior del recinte firal.

Enguany se celebra l’11a edició del Concurs Nacional de Vaca Bruna del Pirineu, que per quart any es fa a Vic. Hi participaran més d’un centenar d’exemplars que prèviament han estat seleccionats i que provenen de diverses comarques com el Berguedà, el Ripollès, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i Osona.

Pel que fa a l’interior del recinte firal, hi ha exposició d’ovelles, aviram, porcs i vaques de diferents races com la llemosina, la blanc-blau belga, la pirenaica o la fleckvieh. Per primera vegada es compta amb exemplars d’Aberdeen Angus.

L’apartat ramader es complementa amb les jornades tècniques que van començar dimarts i s’allargaran fins dissabte. A banda d’aportar coneixement al sector, les jornades també exerceixen de punt de trobada dels productors.

Exhibicions eqüestres

Les exhibicions eqüestres són un dels atractius creixents dins el Mercat del Ram, ja que en els últims anys s’ha anat veient com han guanyat presència. Per tercer any consecutiu, la zona esportiva municipal acull aquest tipus de demostracions, repartides en dues pistes. Entre les diferents activitats es poden veure concursos de doma clàssica, carrusels, salts d’obstacles, horseball i volteig.

Professionalitzant el Lactium

Enguany una quarantena d’expositors participen al Lactium, una mostra formatgera ubicada a la Plaça dels Màrtirs que arriba a la seva 7a edició. La fira de formatge artesà ofereix centenars de formatges i derivats làctics i diverses activitats relacionades amb la seva degustació.
La vessant més professional va tenir lloc aquest dijous amb la primera sessió de networking de formatges catalans. L’objectiu era que els productors del país i participants a la fira ampliessin les seves possibilitats de negoci entrant en contacte amb empreses compradores i distribuïdors de formatge català.
Fira multisectorial

El Mercat del Ram és també una gran festa ciutadana. A banda de totes aquestes activitats, cal destacar la de turisme, a la Rambla del Carme i la Plaça Santa Clara, la de maquinària agrícola, a l’Avinguda dels Països Catalans, la d’horticultura, jardineria i energies renovables, al Recinte Firal, i la d’automòbils, al carrer Mossèn Josep Gudiol. Dissabte tindrà lloc la desfilada de moda ‘Fira’t’ a la Rambla Josep Tarradellas, organitzada per Vic Comerç, i l’Street-Market-El Garrinet, una mostra de joves creadors ubicada a la Bassa dels Hermanos.

D’altra banda, durant tot el cap de setmana, la ciutat s’omplirà d’ofertes lúdiques que complementen la vessant comercial com el concurs de globus aerostàtics, que va començar aquest dijous, el parc infantil o exhibicions castelleres.

El pressupost del Mercat del Ram és el mateix que en l’edició anterior, 265.000 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any