Les eleccions a Nigèria es prorroguen a diumenge per problemes en el sistema electrònic d’acreditacions per a votar

  • Una vintena de morts arran d'atacs del grup gihadista Boko Haram a la jornada electoral del país més poblat de l'Àfrica

VilaWeb
Redacció
28.03.2015 - 09:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El país més poblat de l’Àfrica, Nigèria, havia de viure avui les eleccions presidencials i legislatives més disputades de la seva història. Però el duel entre l’actual mandatari, Goodluck Jonathan, i el seu principal rival, Muhammadu Buhari, un antic dictador que ja ha promès de posar fi a la corrupció que afecta el principal país productor de petroli africà, s’ha hagut d’allargar un dia més a causa dels nombrosos problemes en el sistema electrònic d’acreditacions per a votar.

Així doncs, diumenge continuaran oberts els col·legis electorals, que en general no han patit gaires incidències més dissabte. Només en algunes zones del nord hi ha hagut atacs del grup gihadista Boko Haram, que han deixat una vintena de morts.

Cal recordar que les eleccions s’havien de fer primer el 14 de febrer, però la impossibilitat de garantir la seguretat en les zones aleshores controlades per Boko Haram va obligar a ajornar-les unes quantes setmanes. Des d’aleshores, les forces armades nigerianes juntament amb tropes del Txad i del Níger han començat una gran ofensiva contra Boko Haram que, de moment, ha permès de mantenir la convocatòria electoral d’avui. Segons estimacions de l’ONU, el conflicte entre el grup extremista i l’exèrcit ha causat des del 2009 uns quinze mil morts i més d’un milió de desplaçats a la zona septentrional del país, de majoria musulmana.

És al nord de Nigèria, precisament, on més es nota l’enorme desigualtat econòmica del país. Malgrat ésser el setè exportador mundial de petroli (amb 2,5 milions de barrils diaris, la majoria cap als EUA) i disposar de la desena reserva del planeta, el 57% de la població viu amb menys d’un dòlar el dia i el 80% dels beneficis del petroli sols arriben a l’1% dels ciutadans.

 

Informació relacionada:

Boko Haram: set respostes sobre qui són i com actuen (9-2-2015)

Entrevista amb Xavier Aldekoa: ‘Ni el silenci ni l’oblit no són innocents a l’Àfrica’ (9-2-2015)

Mail obert de Xavier Montanyà: Boko Haram i el laberint nigerià (27-1-2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any