Antibiòtics: com utilitzar-los de forma adequada?

  • Els pediatres adverteixen que sovint se'n fa un mal ús i no els recomanen per combatre els virus, molt freqüents durant la infància.

VilaWeb
Hermínia Villena, pediatra
03.04.2015 - 10:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els nens solen patir repetides infeccions de les vies respiratòries, i els virus són, en la majoria d’ocasions, els responsables de provocar-les. Per aquesta raó, l’ús d’antibiòtics no només no és eficaç sinó que, fins i tot, pot tenir conseqüències negatives en la salut del nen. La pediatra Herminia Villena ens explica com utilitzar adequadament els antibiòtics en aquest article que forma part del nostre monogràfic “Infeccions respiratòries infantils“.

Quan són petits, tots els nens tenen mocs perquè sovint pateixen infeccions de vies respiratòries, la característica principals de les quals és que produeixen mocs. Aquest tema, que en absolut representa un problema de salut per al nen, preocupa i molt els pares perquè, quan els mocs no surten pel nas, solen relliscar cap enrere, seguint la rinofaringe fins a la gola, i al nen se li formen flegmes, que no són altra cosa que aquests mocs acumulats. Si, a més a més, tenen hipertròfia adenoide, la quantitat de moc augmenta; de fet, aquests nens tussen per desempallegar-se’n i se’ls solen empassar. De vegades, vomiten amb la tos i es queden més alleujats. Les flegmes també poden venir de la tràquea i els bronquis, i, amb la tos, van a parar a la gola. El pitjor de tot és la seva duració i perseverança, cosa que desespera els pares. De fet, en diversos articles i consultes de Per a pares i mares hem parlat d’aquest tema, per què es produeixen i com podem ajudar el nen perquè es trobi millor.

No obstant, a l’hora de tractar les infeccions de vies respiratòries cal recordar una dada molt important: la majoria de vegades estan causades per virus i rares són les ocasions en què estan causades per bactèries. I les infeccions causades per virus no responen al tractament antibiòtic; les bacterianes, sí. Per tant, la indicació de donar antibiòtic vindrà donada pels símptomes que presenti el nen, que facin sospitar d’un procés bacterià. No requereixen antibiòtic els refredats, la grip, les bronquitis, les laringitis, o el dolor de gola, excepte si és per amigdalitis estreptocòccia. Tampoc els requereixen la majoria de les otitis. En totes aquestes malalties, sol haver-hi mocs i flegmes.

Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any