Andorra crearà un ‘banc dolent’ amb els diners provinents de negocis il·lícits de BPA

  • L'entitat es veu obligada a presentar un procés concursal i demana al jutge la continuïtat de l'activat

VilaWeb
ACN
27.03.2015 - 08:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern d’Andorra ha avançat alguns detalls sobre la llei de reestructuració i resolució bancàries que està preparant per donar sortida a la crisi de BPA i que espera aprovar la setmana vinent. Concretament, es crearà un ‘banc dolent’ amb els diners provinents de negocis il·lícits i un ‘banc bo’ amb els lícits, a més d’una agència per a la resolució i reestructuració bancària que gestionarà una ‘sortida ordenada’ per a l’entitat. Mentre no s’aprova la normativa, el cas BPA es regeix per la llei concursal i els administradors han hagut de presentar un procediment d’arranjament judicial (un procés concursal) i han demanat al jutge la continuïtat de l’activitat.

El decret andorrà del 1969 que regeix ‘el procediment de liquidació concursal no era adequat per una entitat com BPA‘, ha explicat el portaveu del govern andorrà, Gilbert Saboya. Però mentre no s’aprova el marc legal que s’està preparant contra rellotge, BPA es regeix per aquesta llei concursal. Tal com ha explicat el representant de l’executiu, la normativa vigent diu que ‘en un màxim de vuit dies on es constata una cessació d’un pagament’ l’empresa ha de sol·licitar un procediment d’arranjament judicial a la Batllia, el jutjat andorrà. L’INAF ha iniciat doncs un procés concursal i ha demanat al jutge que es pugui donar continuïtat a l’activitat bancària de BPA ‘amb les regles del joc’ dels últims dies -ha explicat Saboya– mentre el nou marc legal no es fa realitat.

El portaveu ha remarcat que encara no hi ha cap decisió definitiva sobre per on passarà el futur de l’entitat i que totes les portes estan obertes, com la venda parcial o total o fins i tot la liquidació. Saboya, però, ha deixat clar que ‘una liquidació judicial no ens dóna instruments perquè hi hagi la millor preservació del valor BPA‘ i per això és imprescindible crear un marc legislatiu que permeti al govern andorrà trobar eines específiques per a la reordenació bancària.

Un cop preparada la llei, ‘ara cal consensuar al màxim amb les forces polítiques i els sectors implicats’. L’executiu ha presentat l’esborrany a la resta de grups i confia poder votar el text la setmana vinent.

Per encàrrec de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), l’agència Price Waterhouse Coopers (PwC) dirimeix quina part de negoci de BPA prové de pràctiques lícites o il·lícites, amb l’objectiu ‘d’avançar feina cap a la construcció del futur bon banc’, ha explicat el portaveu del govern andorrà, Gilbert Saboya. ‘La peculiaritat del que hem viscut a BPA fa que el criteri bo- dolent no passa pels actius tòxics com en altres indrets ha passat’, ha assenyalat Saboya.

El portaveu ha explicat que l’INAF, el supervisor bancari andorrà, ja ha iniciat tasques per configurar tant el consell d’administració com la part més executiva de l’agència de reestructuració i resolució bancàries -que seria l’equivalent al FROB espanyol-. L’agència serà la titular de BPA i es compondrà de membres designats per diversos estaments institucionals com el ministeri competent o el supervisor bancari.

La llei de reestructuració i resolució bancàries es basarà en la directiva europea amb l’objectiu de ‘reforçar el missatge internacional’ que Andorra aposta per la transparència i per les pràctiques homologables a la resta de països, ha apuntat Saboya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any