Txarango: ‘Que públic i crítica hagin coincidit premiant-nos és molt especial i ens dóna força’

  • Amb cinc guardons, el grup és el clar triomfador de la nit dels Premis Enderrock que s'han lliurat per tercer any a Girona

VilaWeb
ACN
27.03.2015 - 08:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Txarango ha estat un dels grups que més ha connectat amb el públic durant el 2014 omplint places, festivals i auditoris. I així els ho ha reconegut el públic i també la crítica convertint-los en els grans triomfadors de la nit dels Premis Enderrock, que s’han entregat al Teatre Municipal de Girona. Els del Ripollès s’han endut cinc guardons. ‘Que públic i crítica hagin coincidit premiant-nos és molt especial i ens dóna força’, reconeix Alguer Miquel. Més de 16.000 persones han votat per escollir els diferents guardons. La gala ha arrencat amb una actuació sorpresa de Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler i també hi han participat Els Catarres, Joan Dausà, Núria Graham, Nyandú i Senior i el Cor Brutal.

Vegeu el vídeo de les declaracions de Txarango, ací:

L’inici de la gala ha tingut un marcat record per a les víctimes de l’avió estavellat als Alps. Un crespó negre es reflectia sobre el teló minuts abans de començar la gala. El director de la revista Enderrock, Lluís Gendrau, ha tingut un record per als morts i les seves famílies i ha remarcat que la llotja presidencial del Teatre Municipal ha quedat buida perquè les autoritats han suspès tots els actes oficials.

Les actuacions de la nit ja s’havien anunciat -han tocat Els Catarres, Joan Dausà, Núria Graham, Nyandú i Senior i el Cor Brutal- però la gala ha començat amb una sorpresa. Toti Soler ha estat l’encarregat d’obrir la cerimònia i ha interpretat una de les seves cançons més populars, ‘Petita festa’. A més, a duet amb Sílvia Pérez Cruz, han interpretat ‘Cançó de suburbi’, un tema especial perquè va ser Ovidi Montllor qui va encarregar a Toti Soler que musiqués aquest poema de Josep Maria de Sagarra per a un dels darrers muntatges músico-literaris que van presentar els dos artistes.

La nit dels Txarango

Són joves i amb empenta. Acaben d’arribar d’actuar de Mèxic i ja tenen a la vista el proper viatge: a la Xina. El 2013 ja es van endur el seu primer premi Enderrock per al millor directe i ara, dos anys més tard, s’han convertit en els grans triomfadors de la nit de la música catalana.

El grup de fusió s’ha endut cinc guardons, quatre per votació popular i un de la crítica. Txarango ha recollit el premi a millor disc de pop-rock en català per ‘Som riu’, millor artista i millor directe de l’any, i el tema ‘Compta amb mi’ ha rebut el premi a la millor lletra. A més, la crítica també els hi ha atorgat el premi a millor artista de l’any, coincidint amb el criteri de la votació popular.

El veredicte dels premis de votació popular l’han pres 16.100 usuaris que s’han registrat a la pàgina web dels premis per poder escollir els seus favorits. La participació enguany ha augmentat un 14,8% respecte de l’any passat.

Per al grup del Ripollès és especialment valuós que quatre dels cinc premis els hagi decidit el públic. Tenen clar que això els dóna força però el seu amor per la música va més enllà. ‘Si tenim la sort de connectar amb la gent, és un privilegi brutal però la música ens fa tan feliços que ens hi dedicaríem encara que no ens anés gens bé’, ha reconegut un dels integrants, l’Alguer Miquel.

Un altre dels guanyadors -de fet s’ha endut el seu primer premi Enderrock– ha estat Joan Dausà. El públic l’ha distingit amb el guardó a millor cançó d’autor per ‘On seràs demà?’. El músic reconeix que aquest segon disc és més profund en les lletres i que ha estat més ‘exigent i dur’ amb si mateix. Per això, el fet que la lletra hagi arribat a la gent el reconforta. ‘Quan intentes transmetre alguna cosa des de dins teu i això arriba i connecta i algú decideix que allò es mereix un premi fa encara més il·lusió’, assegura.

Entre els premiats també hi ha Bonobos, de Centelles. Asseguren que rebre el premi a millor grup revelació és una responsabilitat que defensaran aquesta temporada de concerts que arrenca. ‘Aquest premi significa un plus de motivació de cara al començament de la nova temporada de concerts i és una obligació demostrar-ho plaça per plaça’, ha declarat un dels integrants, Pau López.

Els premiats de la nit

Entre altres premiats de la nit hi ha Els Amics de les Arts (que no han pogut assistir a la gala perquè són a Manchester). ‘Ja no ens passa’ ha estat elegida millor cançó de pop-rock. Els Amics de les Arts també s’han endut el premi a la millor portada per ‘Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure’. ‘Sexy’ d’Oques Grasses, ha obtingut el premi al millor videoclip i ‘Protesta’ de Cesk Freixas, el millor DVD.

El guanyador del guardó al millor artista en llengua no catalana ha estat Love of Lesbian i Bonobos s’ha endut el reconeixement a grup revelació. Pel que fa a les sales de concerts, la votació popular ha considerat que La Mirona de Salt (Gironès) és la millor.

En cançó d’autor, els vots populars han anat a Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró (aquest darrer no ha pogut assistir a recollir el premi) pel disc ‘Granada’ i a Joan Dausà pel tema ‘On seràs demà?’. En el capítol de folk, Toni Xuclà ha estat guardonat amb el millor disc per ‘Una terra sens mapa’ i Lo Gitano Blanc amb la millor cançó per ‘La rumba ebrenca‘.

Pel que fa al jazz, Joan Chamorro ha estat doblement guardonat amb el disc ‘La màgia de la veu’ i millor nova proposta per Presenta Rita Payès. En l’apartat de clàssica, el millor disc ha sigut per ‘Araguaia’ de Carles Cases i millor nova proposta per l’Orquestra del Montsalvat. Finalment, el disc ‘El Petit Príncep’ d’Àngel Llàcer i Manu Guix, ha estat guardonat en el nou apartat infantil / públic familiar.

Premis de la crítica

Els premis de la crítica, que també s’havien fet públics al gener, han anat a parar a Txarango (millor artista), el disc ‘El poder del voler’ de Senior i el Cor Brutal (millor disc de l’any), ‘On és la màgia?’ de La iaia (millor disc de pop-rock), ‘Allau d’estrelles solitàries’ de Xavier Baró (millor disc de folk), Zoo amb el debut ‘Tempestes vénen del sud’ (grup revelació), ‘Vertebrats’ de David Mengual Free Spirits Big Band (millor disc de jazz), i ‘Mompou Songs‘ de Roger Padullés (millor disc de clàssica).

Altres premis que s’han lliurat aquesta nit és el guardó que el Grup Enderrock i Estrella Damm atorguen des de l’any passat per reconèixer una persona o esdeveniment musical destacable de l’any. El jurat ha decidit adjudicar enguany el guardó a l’escenògraf i director audiovisual arenyenc Lluís Danés, per la seva tasca com a creador i dissenyador d’escenaris per a artistes i festivals, així com per la direcció, guió i realització de documentals, pel·lícules, espectacles i videoclips musicals.

Els Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana també guardonaran la millor producció i enregistrament sonor de l’any amb el Premi Joan Trayter 2015 que s’ha lliurat a Miqui Puig pels discos ‘El debut’ de Coriolà i ‘Salvatge manifest’ de Morgat Morgat, a més de rebre un reconeixement pels cinc anys d’assessorament musical i implicació amb el concurs Sona 9 per a grups emergents.

La gala s’ha portat a terme enmig d’un ambient festiu on els premiats han reivindicat la importància de la música com a forma d’expressió, llibertat i divulgació de la cultura catalana. Un exemple ha estat el grup Bonobos que han llançat un missatge positiu cap als joves d’avui en dia que, segons els artistes, no són ‘la generació de la crisi, sinó el jovent de present’. També s’han escoltat crítiques de caràcter polític cap a l’IVA cultural o les polítiques del govern estatal que no aposta pel foment de la música entre els infants.

Altres, com en Cesck Freixas han volgut aprofitar el seu discurs per posar en relleu la feina de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca d’arreu de Catalunya que treballen per aquells ‘més necessitats’ i reivindicar la independència de Catalunya. Paral·lelament, els còmics Xuriguera i Faixedas han posat el toc d’humor durant tot l’acte amb les seves presentacions i comentaris. Uns ‘gags’ que han arrencat els aplaudiments del públic que ha omplert de gom a gom el Teatre Municipal de Girona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any