El Castell de Púbol reivindica la faceta del Dalí escultor amb ‘Bust de dona retrospectiu’

  • L'obra surrealista s'acompanya de setze fotografies que documenten el procés creatiu de l'artista

VilaWeb
Redacció
27.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Salvador Dalí va crear per primera vegada l’escultura ‘Bust de dona retrospectiu‘ el 1933 per mostrar perruques d’un aparador de París. Als anys setanta l’artista va autoritzar que se’n fes una sèrie limitada en bronze i una d’aquestes escultures es va quedar al museu de Figueres i ara s’exhibeix al museu de Púbol. Per a l’ocasió, la fundació ha rescatat setze fotografies de Man Ray, Brassaï i André Caillet que expliquen el procés creatiu entorn a l’obra. D’aquesta manera la Fundació Dalí vol reivindicar la faceta d’escultor de l’artista.

Es tracta de la primera vegada que la Fundació Dalí organitza una exposició dedicada a l’escultura. L’artista, molt més conegut per la seva vessant pictòrica, també va deixar alguns exemples d’aquesta disciplina i la fundació treballa per elaborar-ne un catàleg raonat. En aquest context es presenta l’exposició temporal del Castell de Púbol dedicada a l’obra ‘Bust de dona retrospectiu’. Aquesta exposició posa l’accent en el procés creatiu de l’obra i de com s’ha pogut documentar a través de la fotografia.

La història d’aquesta peça surrealista arrenca el 1933, quan Dalí crea un maniquí de porcellana per un aparador d’una botiga de París que servia per exposar-hi perruques. Dalí mai va concebre l’obra com a acabada i al llarg dels anys l’anirà canviant segons allà on l’exposi. L’obra original presenta el bust nu d’una dona, al cap hi situa una perruca i una barra de pa amb un tinter i dues panotxes de blat de moro que li pengen del coll. L’artista no només havia canviat algun d’aquests elements sinó que també li va posar títols diferents.

Als anys setanta l’artista edita una sèrie limitada inspirada en aquesta obra surrealista dels anys trenta. Se sap que va autoritzar la creació de dotze peces, dues de les quals pertanyen a la Fundació Dalí. La que s’exhibeix a Púbol va ser creada expressament per l’artista i el bust de bronze incorpora tot un seguit d’elements mitjançant la tècnica de l’assemblatge: una barra de pa, dues panotxes de blat de moro, plomes, un zoòtrop o tira de paper pintat, un tinter amb figures de l’Àngelus amb dues plomes i sorra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any