Jordi Pujol Ferrusola declara al jutjat com a encausat pels fons familiars a Andorra

  • La jutgessa i les acusacions el volen interrogar per la gestió dels diners dels germans entre 1990 i 1992

VilaWeb
ACN
26.03.2015 - 11:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fill gran de l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, ha arribat a primera hora al matí a la Ciutat de la Justícia per declarar com a encausat davant de la jutgessa que investiga l’origen i gestió dels fons familiars a Andorra. Pujol Ferrusola ha arribat tot sol pocs minuts després de les 9 del matí, just quan acabaven d’obrir les portes del complex judicial per al públic general. S’ha acostat a les portes de la Gran Via amb un casc de moto posat per intentar despistar els periodistes que l’esperaven, i se l’ha tret pocs metres abans de l’entrada. Ja a dins s’ha hagut d’esperar uns minuts a la cua per passar el control de seguretat.

Tant la fiscalia com l’acusació popular exercida per Manos Limpias van demanar aquesta imputació després que l’ex-president Jordi Pujol expliqués a la jutgessa que el seu fill gran va ser un dels administradors d’aquests fons a l’estranger. La magistrada també ha demanat a Hisenda que confirmi si la regularització de les declaracions de Marta Ferrusola, Marta Pujol, Pere Pujol i Mireia Pujol s’han fet de forma correcta.

La imputació de Jordi Pujol Ferrusola se suma a les de l’ex-president Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills, Marta, Pere i Mireia. En les seves declaracions davant del jutge a finals del mes de gener passat, l’ex-president i els tres fills va assenyalar el primogènit com una de les persones que va gestionar durant un temps aquests fons.

En la seva interlocutòria, la jutgessa assegurava que davant la ‘falta de concreció’ en les declaracions, és ‘imprescindible’ escoltar el fill gran de la família perquè va ser ‘la persona que sembla que va gestionar entre els anys 1990 i 1992 aquests fons i va ser l’encarregat de fer el repartiment’ entre la seva mare i els seus germans. A més, remarca que va ser ell qui ‘va poder tractar directament amb els dos anteriors gestors’, Delfí Mateu i Joaquim Pujol, i que aquests necessàriament li van haver de rendir comptes, informant-lo sobre ‘la quantitat inicialment llegada’ i ‘la rendibilitat obtinguda en els últims anys’.

La jutgessa també constata que els seus germans van justificar la seva ‘ignorància’ sobre els fons en el fet que ‘va ser el germà gran qui es va ocupar de tot el que feia referència al suposat llegat’.

Jordi Pujol Ferrusola ja està encausat per presumptes delictes fiscals i de blanqueig de capitals en una causa instruïda a l’Audiència Nacional pel jutge Pablo Ruz. El fill gran de l’ex-president va declarar per aquesta causa el passat mes de setembre.

La titular del Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona ha citat a declarar com a testimoni aquest dijous Marta Pallerola Dolcet, qui, segons la declaració de Mireia Pujol, va fer ‘les inversions dels seus fons des d’Andorra i qui va aconseguir que aquests es multipliquessin’, motiu pel qual ‘les quantitats finalment regularitzades per ella a Hisenda superaven la dels seus germans’.

En canvi, la jutgessa no va acceptar algunes de les diligències demanades per Manos Limpias. Per exemple, va rebutjar citar com a testimonis la germana de l’ex-president, Maria Pujol, i el seu cunyat, Francesc Cabana, ja que ‘han manifestat públicament i més d’un cop que desconeixien l’existència del llegat’ de Florenci Pujol i que el mateix ex-president va afirmar que la seva germana no n’estava al corrent.

D’altra banda, la magistrada va demanar a l’Agència Tributària que informi si s’han ‘verificat’ les dades declarades pels encausats en les seves declaracions complementàries o que es faci en cas que no s’hagi fet, indicant, a més, ‘si a la data de regularització s’havien iniciat actuacions de comprovació o investigació que tendeixen a la determinació dels deutes tributaris objecte de la regularització’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any