El jutge declara el concurs de creditors de Banc Madrid i inicia la liquidació de l’entitat

  • El magistrat diu que el pànic arran de les investigacions va provocar la fuga de 124 milions d'euros en tres dies

VilaWeb
ACN
25.03.2015 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge del Mercantil número 1 de Madrid, Carlos Nieto Delgado, ha declarat el concurs de creditors del Banc Madrid, un cop el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) li va comunicar la setmana passada que no tenia intenció de rescatar l’entitat. En una interlocutòria que ha fet pública aquest dimecres, assegura que el ‘pànic’ i la ‘desconfiança’ generades arran de les investigacions de les autoritats nord-americanes i espanyoles van provocar una fuga de capitals de 124 milions d’euros en només tres dies, entre el 10 i el 13 de març.

El magistrat decreta l’obertura de la liquidació del banc i cessa de les seves funcions els administradors provisionals del Banc d’Espanya, que seran substituïts per l’administració concursal del Fons de Garantia de Dipòsits i l’Agència Tributària.

El jutge actua a partir de la petició del mateix banc, que va demanar concórrer en un concurs de creditors perquè es troba en una situació ‘d’insolvència imminent’ arran de la investigació oberta pel Financial Crimes Enforcement Network (FICEN) del Departament del Tresor dels Estats Units contra l’entitat -i la seva matriu, la Banca Privada d’Andorra- per descomptat emblanquiment de diners.

‘Pànic’, ‘desconfiança’ i fuga de 124 milions

Segons el jutge, aquesta investigació de les autoritats nord-americanes, afegida al nomenament per part del banc d’Espanya d’administradors provisionals i a l’anunci a través dels mitjans de comunicació de l’obertura d’un expedient per part del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC), així com l’inici d’actuacions de la Fiscalia, ‘van precipitar una situació de pànic i desconfiança dels clients’, fet que ‘va provocar’ una fuga ‘massiva’ de dipòsits de 124 milions d’euros entre el 10 i el 13 de març.

Quan es va tancar l’entitat el 13 de març, encara hi havia ordres de retirada d’uns altres 52,3 milions d’euros ‘i existia risc cert que les gestores de fons poguessin cursar ordres per retirar més efectiu traspassant-lo a comptes d’altres entitats, fet que implicaria la sortida immediata d’un import pròxim a uns 150 milions d’euros en total’. Tot plegat hauria deixat l’entitat en un saldo negatiu de més de 100 milions d’euros.

El jutge nomena com a administrador a un representant del Fons de Garantia de Dipòsits, però també un de l’Agència Tributària, fet que no és habitual. Ho justifica pel fet que en aquest cas concorre una causa ‘d’interès públic’ fruit de l’alarma social que han generat les informacions sobre l’ús del banc com a plataforma de blanqueig de diners.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any