• El 24 de març de 1985 el porter basc va donar al Barça una lliga inoblidable tant pel penal que va aturar com per la famosa narració de Joaquim Maria Puyal

24.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el partit de diumenge entre el Barça i el Reial Madrid encara fresc, amb què els blau-grana han eixamplat a quatre punts la distància respecte del principal rival per a assolir la vint-i-tresena copa de lliga, avui toca fer un salt de tres dècades i recordar un dels grans moments de la història del club. El 24 de març de 1985, al camp del Valladolid, el penal aturat (vídeo) pel porter barcelonista Urruti (1952-2001) als últims instants va permetre al Barça de guanyar matemàticament la lliga: era el primer títol en deu anys i el segon en un quart de segle.

Hi havia fam de títol al Barça, doncs, per a sortir d’una sequera que feia massa que durava, des de la lliga del 1974 amb Johan Cruyff de jugador. L’equip dirigit per Terry Venables necessitava els dos punts per a ser campió al José Zorrilla i tot anava de cara, amb un 1-2 quan faltava poc per al final. Però al minut 88 l’àrbitre Sánchez Arminio va xiular penal de Julio Alberto a Víctor a l’àrea barcelonista.

El salvadorenc ‘Mágico’ González el va xutar a la dreta d’Urruti i el porter barcelonista va endevinar la trajectòria de la pilota. Amb l’aturada va assegurar matemàticament la lliga i va entrar directament en les llegendes del Barça ajudat, cal dir-ho, per la famosa frase que va deixar anar Joaquim Maria Puyal en la seva narració radiofònica del penal: ‘Urruti l’ha atrapat! Urruti, t’estimo! T’estimo, Urruti!’