El Front National s’imposa en set cantons dels disset de Catalunya Nord

  • Al conjunt de l'estat francès la dreta supera el Font National · Sorpresa nacionalista al País Basc

VilaWeb
Redacció
22.03.2015 - 22:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Front National s’ha imposat finalment en set cantons dels disset en què va ser dividida l’any passat Catalunya Nord. Ha guanyat a la costa i a la majoria dels barris de Perpinyà i ha aconseguit entrar a la segona tanda en tots tret d’un. Els socialistes han vençut en sis cantons, especialment a Ceret; i la dreta, a la resta. El cantó on hi ha Canet és l’únic de la costa on no s’ha imposat l’extrema dreta.

La segona tanda, diumenge vinent, acabarà d’aclarir la situació. S’hi enfrontaran només els dos o tres partits que han aconseguit els millors resultats. En set cantons hi haurà un enfrontament triangular entre el Front National, la coalició de la dreta UMP-UDI i la de l’esquerra –de socialistes i comunistes. Curiosament, no hi haurà cap triangular a Perpinyà, sinó tres enfrontaments entre la dreta i el Front National i tres més entre l’esquerra i el Front National.

Al conjunt de l’estat francès es destaca que el Front National ha aconseguit el millor resultat de la seva, però no ha pogut guanyar les eleccions, com indicaven les enquestes. Després de la victòria a les europees, l’extrema dreta aspirava a consolidar el seu paper, reivindicat en un eslògan molt difós aquests mesos, com a ‘primer partit de França’.

En aquesta primera tanda s’han adjudicat ja més d’un centenar de cantons, on algun partit ha guanyat per majoria absoluta: 98 són per a la dreta, 25 per a l’esquerra i tres per al Front National. 

Sorpresa nacionalista al País Basc

Al País Basc, la coalició Euskal Herria Bai ha aconseguit un resultat històric: ha passat a la segona tanda en cinc cantons dels dotze en què és dividit Euskadi Nord i ser la primera força a Errobi-Aturri.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any