El govern incorpora tres assessors d’ERC per al desplegament de les estructures d’estat

  • Gemma Calvet, Marcel Coderch i Josep Ginesta supervisaran el full de ruta cap a la independència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.03.2015 - 21:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Generalitat de Catalunya incorporarà tres experts assessors d’Esquerra Republicana de Catalunya per al desplegament de les estructures d’estat. Gemma Calvet, Marcel Coderch i Josep Ginesta entraran al govern per a supervisar el desplegament del full de ruta cap a la independència.

Feia setmanes que el govern i els republicans mantenien converses per definir de quina manera s’integrarien els experts d’ERC a la preparació de les estructures d’Estat pactades per Artur Mas i Oriol Junqueras en la reunió del passat 14 de gener. Aleshores, els dos líders polítics ja van avançar que l’executiu comptaria amb l’assessorament de persones designades directament per Esquerra. Les converses havien avançat els darrers dies -Junqueras i Mas es van trobar a finals de la setmana passada- i un dels portaveus d’ERC, el diputat Pere Aragonès, ja va anunciar aquest dimarts des de la sala de premsa del Parlament que l’acord era ‘imminent’.

Els tres tècnics no s’incorporaran a l’estructura del Govern, no tindran cap retribució per desenvolupar les seves tasques i assessoraran des de fora l’executiu en les àrees pactades. Calvet es dedicarà a l’àmbit de la transparència. La diputada republicana, jurista de formació, ja ha estat la ponent d’ERC en la llei de la transparència, aprovada recentment pel Parlament.

L’expert en treball i relacions laborals Josep Ginesta s’encarregarà d’assessorar el Govern en la construcció de dues estructures d’estat clau per al sosteniment econòmic d’un hipotètic futur estat català: la seguretat social i la hisenda pròpia. Per últim, Coderch se centrarà en es infraestructures estratègiques.

El pacte del passat 14 de gener va fixar la data de les eleccions que CiU i ERC volen convertir en plebiscitàries, però a més va desencallar un acord pels pressupostos de la Generalitat amb la incorporació de diversos compromisos per la transició nacional i la creació d’estructures d’estat. Precisament la hisenda pròpia, la seguretat social, les infraestructures estratègiques i l’àmbit de la transparència formen part del pacte pressupostari i es van afegir tot just fa una setmana a la llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els comptes del 2015.

Fa poques setmanes el govern ja va moure fitxa per incorporar nous assessors per encarar els propers mesos abans de les eleccions. El passat 17 de febrer Carles Viver Pi Sunyer va ser nomenat comissionat per a la Transició Nacional amb l’objectiu d’impulsar un pla executiu per fer balanç de les estructures disponibles i les necessàries en cas d’independència. De la seva banda, la magistrada Núria Bassols va ser nomenada comissionat per a la transparència i el bon govern. A diferència dels tres experts designats per ERC, Viver Pi-Sunyer i Bassols sí formen part de l’estructura administrativa de la Generalitat, tot i que tampoc tenen una retribució addicional per desenvolupar aquestes funcions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any