La tòfona serà el fil conductor de la primera jornada dedicada a aquest fong a la Llotja de Vic

  • Nandu Juvany farà una demostració amb tast i explicarà com aplica la tòfona als seus plats

VilaWeb
Redacció
11.03.2015 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sota el títol “Jornada sobre cultura, gastronomia i micologia de la tòfona’, la Llotja de Vic i la Cambra celebraran aquest cap dissabte un esdeveniment adreçat a tothom, des d’empresaris de la restauració fins a apassionats de les tòfones, per donar a conèixer aspectes culturals, gastronòmics i tècnics d’aquest fong. El president de la Llotja, Josep Puigdollers, ha explicat que l’objectiu de la jornada és revaloritzar el producte i fomentar-ne el consum. La presentadora Elena Garcia Melero presentarà l’acte a mode de programa televisiu, hi haurà un show cooking del cuiner Nandu Juvany i es podrà veure una demostració amb gossos que cerquen tòfona. La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament

Actualment, a Catalunya hi ha més de 200 hectàrees de terra dedicades al consum de la tòfona. A la zona d’Osona i el Berguedà el seu consum és força popular i amb el temps s’ha convertit en una important font de riquesa pel món rural. A Vic, per exemple, les cotitzacions que decideix cada setmana la junta de preus de la tòfona negra (Tuber Melanosproum) a la Llotja de Vic és tinguda com a orientació de referència per mercats tant importants com el francès. Aquesta setmana, els preus per a majoristes s’estan movent entre els 180 i els 270 euros el quilo.

La ‘Jornada sobre cultura, gastronomia i micologia de la tòfona’ començarà aquest dissabte a dos quarts de dotze del matí a càrrec del president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Josep Puigdollers, qui donarà la benvinguda als assistents. Seguidament, el tubericultor vocacional Joan Mascort parlarà sobre la tòfona des d’una vessant cultural. Pels volts de dos quarts d’una, el xef Nandu Juvany, que té una estrella Michelin, durà a terme una demostració amb tast de tòfones i explicarà com aplica aquest fong a la seva cuina.

La jornada es tancarà amb una taula rodona on es parlarà sobre la tòfona negra des d’una vessant més tècnica amb la participació de Joan Mascort, el secretari de l’Associació de Tofonaires d’Osona i el Berguedà, Josep Alhama, i l’enginyer forestal i tubericultor Pere Muixí. Alhama aprofitarà l’ocasió per fer un balanç de la campanya de la tòfona negra d’enguany.

L’acte es complementarà amb una demostració in situ de gossos que cercaran tòfona en un espai habilitat amb roures i alzines al mateix Edifici del Sucre. L’acte és obert a tothom i gratuït, però cal inscriure’s prèviament a la mateixa Llotja.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any