Txell Miras: ‘L’estat espanyol és un llast per al desenvolupament de Catalunya a tots els nivells’

VilaWeb
Redacció
11.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La dissenyadora de moda Txell Miras respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—No sempre m’havia sentit incòmoda dins l’estat espanyol, però ja fa temps que crec que s’ha de fer un canvi. El problema no el tinc amb el poble espanyol, sinó amb els governs i administracions. D’una banda, per una qüestió d’identitat cultural. La falta de respecte a la diversitat per part de l’estat és escandalosa i es fa evident massa sovint. Es percep un menyspreu constant vers les sensibilitats divergents i això és desesperant. D’una altra banda, s’ha comprovat que la gestió dels recursos no és gens eficient ni fiable i crec que una administració més propera hauria de ser més fàcilment controlable. Però penso que s’hauria de fer amb un grau d’autoexigència implacable. No m’agradaria una Catalunya independent per a tornar a caure en els mateixos vicis de l’estat actual, com les oligarquies o les corrupteles, que també existeixen a Catalunya. S’hauria de fer net. En definitiva, ja fa temps que l’estat espanyol és un llast per al desenvolupament de Catalunya a tots els nivells. L’estat espanyol és un estat profundament centralista i molt recelós que res no s’escapi d’un control que em queda molt llunyà. Ha arribat el moment de dir prou.                                                                            

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Una Catalunya independent podrà aportar personalitat pròpia, cosa que ja fa temps que demostrem. Catalunya és la zona de la península que més exporta. Afortunadament, som un país variat i divers. Viure sota l’ombra d’un estat tan testosteronat com l’espanyol ens impedeix un desenvolupament natural. Diuen que l’estat espanyol és el mercat de Catalunya, però jo no ho veig així. Més aviat és un concepte històric i la meva experiència diu el contrari. Nosaltres, dins la nostra modesta dimensió, hem venut molt més a fora que no a l’estat espanyol. De la mateixa manera, des de la premsa de Madrid l’atenció cap a tot allò que passa a Catalunya és inexistent. Hi ha una clara voluntat d’eclipsar i de menystenir. Només cal veure quantes portades de diaris de Madrid ha ocupat un esdeveniment com el Mobile World Congress: cap.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any