La fascinant història de com il·luminar un barri pobre només amb ampolles d’aigua

  • Un invent senzill permet de conduir la llum solar a l'interior de les barraques · El moviment 'Liter of light' s'ha estès des de les Filipines a molts països

VilaWeb
Redacció
09.03.2015 - 21:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un concepte tan proper al reciclatge com la reutilització va molt enllà a les barraques de Manila, la capital de les Filipines. Des de fa temps, als barris pobres de la ciutat, les ampolles de plàstic són un substitut de les bombetes. S’han convertit en una eina econòmica i sostenible per a il·luminar les cases, un invent que ja s’ha estès per uns quants països a través de l’organització ‘Liter of light‘ (‘un litre de llum’).

Com que les barraques són construïdes molt a prop les unes de les altres, fins i tot de dia és complicat que dins els habitacles tinguin llum natural. La manca d’electricitat, inaccessible per a molts habitants, els obliga a viure en la foscor. Però un invent d’Alfred Moser i un grup d’estudiants del Massachusetts Institute of Technology ha transformat la situació.

Cal una ampolla de plàstic d’un litre, que s’ha d’omplir d’aigua i afegir-hi una mica de clor. La combinació, sota la llum solar, pot il·luminar el dedins de les cases on no hi ha electricitat. Per transportar la llum exterior a l’interior, simplement s’ha de col·locar l’ampolla de plàstic a la teulada de la barraca, per mitjà d’un forat al sostre.

El moviment ‘Liter of light’ va començar el 2011 a les Filipines, on va arribar a il·luminar vint-i-vuit mil cases, amb setanta mil ocupants. Actualment l’invent és present a molts països, entre els quals l’Índia, Indonesia i fins i tot Suïssa.

Heus ací un vídeo que n’explica el funcionament:

I un altre vídeo que explica com construir la bombeta: 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any