Joel Joan: ‘Vull la independència perquè les meves filles visquin en un país on les respectin’

VilaWeb
Redacció
10.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actor, guionista i director de cinema Joel Joan respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—En l’àmbit personal, vull la independència perquè les meves filles visquin en un país on les respectin i no els robin els diners. Això de ‘robar’ és políticament incorrecte, però quan hi ha un dèficit fiscal de vint mil milions anuals i s’inverteix en infrastructures un 0,2% és un robatori. Així no podem ser competitius. Ens convertim en un país inviable. Dins Espanya, el nostre país és inviable. A banda els diners, hi ha la falta de respecte dels drets lingüístics, un respecte que té qualsevol comunitat en les societats democràtiques. L’estat espanyol no defensa el català de la mateixa manera que defensa el castellà, malgrat que totes dues llengües siguin igual d’espanyoles, segons el seu punt de vista.

Si em fixo en el meu àmbit, vull la independència perquè tots els diners que genera la televisió aquí reverteixin al nostre territori. En total, les cadenes que emeten aquí reben entre tres-cents milions i quatre-cents milions d’euros de publicitat l’any. Televisió de Catalunya, que és l’única que es fa aquí –encara que l’audiència de 8TV va creixent–, d’aquests milions que generen les marques que es publiciten se n’emporta entre seixanta milions i vuitanta milions. La resta va a cadenes en què pràcticament el cent per cent de la producció es fa a Madrid i són castellanocèntriques. Si fóssim independents, l’espai radioelèctric del nostre país el controlaríem nosaltres i, per tant, tots aquests diners de publicitat que genera el nostre país revertirien en la nostra indústria, en la gent que fa programes, pel·lícules o ficció aquí. Per tant, la independència crearia molt més volum de negoci i de feina. Televisivament parlant creixeríem, per exemple. I, com que hi hauria més produccions, també creixeríem en qualitat.

—Què creieu que una Catalunya independent pot aportar al món?

—La pregunta no em sembla encertada. No es tracta d’aportar res al món. Es tracta de ser independents per a aportar-nos a nosaltres la dignitat i la llibertat d’autogovernar-nos com creguem més convenient. Això al món li és igual. Quan siguem un país independent podrem portar pel·lícules en català a Hollywood. Això és una aportació? Segurament sí. Entre les llengües estrangeres que Hollywood té en compte, n’hi haurà una que ara no hi és, per exemple. I no cal ni parlar de la literatura. Amb un estat potser un dels nostres autors podria guanyar el Nobel. Ara, sigui com sigui, crec que al món no ens hi espera ningú. Ho fem per nosaltres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any