Jordi Muñoz, el guru mundial dels drones civils

  • Aquest jove mexicà s'ha convertit en multimilionari gràcies a la fabricació d'aparells no tripulats de baix cost i codi obert

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si fem cas d’alguns dels mitjans més influents al món, en la creixent indústria de vehicles voladors no tripulats sembla que s’ha imposat un nom propi: Jordi Muñoz. La revista Forbes en parlava fa poc amb aquest títol: ‘Jordi Muñoz, de ‘nini’ a milionari.’ I la BBC recentment ha dedicat un reportatge al ‘jove talent mexicà que triomfa als EUA fabricant drones‘. En efecte, gràcies a la seva empresa 3D Robotics, amb sols vint-i-vuit anys Jordi Muñoz s’ha convertit en un nom mundialment conegut del sector dels drones no militars.

Apassionat pels ordinadors i els avions des de petit, Jordi Muñoz no va tenir una infantesa ni adolescència fàcils al Mèxic natal. Després de dos intents no reeixits d’entrar a l’Institut Politècnic Nacional de Mèxic, el 2007 va deixar el país per anar a provar fortuna als EUA, on va començar a interessar-se pels drones des de dues perspectives molt relacionades entre si: la filosofia del ‘fes-t’ho tu mateix’ i el moviment hacker. ‘Fent servir els sensors de la seva consola Nintendo i una placa Arduino (una plataforma de hardware de codi obert) va aconseguir de convertir un helicòpter de control remot que tenia per casa en un veritable drone, de vol autònom’, explica la BBC.

Penjar un vídeo de l’helicòpter hackejat al fòrum sobre drones casolans DIYdrones.com va canviar-li la vida. I és que ràpidament va captar l’atenció de l’emprenedor nord-americà Chris Anderson, creador del mateix fòrum d’afeccionats als drones i en aquella època també editor en cap de la prestigiosa publicació tecnològica Wired.

És així com va començar la col·laboració entre Anderson i Muñoz, que li va oferir una primera empenta econòmica per a tirar endavant els seus prototips. Gràcies a penjar-ho tot per internet i a compartir-ho amb la comunitat, Jordi Muñoz va aconseguir feina en una empresa del sector a Suïssa, on es va acabar avorrint. Anderson va tornar a aparèixer per a proposar-li de co-fundar l’empresa 3D Robotics. Era el 2009 i Muñoz tenia sols vint-i-tres anys.

N’han passat cinc, de l’envolament de l’empresa, i 3D Robotics ja és un dels principals fabricants de drones no militars i de baix cost dels EUA, amb tecnologia de codi obert. Ara mateix ja té més de tres-cents treballadors repartits entre el centre de desenvolupament tecnològic a San Diego (EUA) i la fàbrica de producció a Tijuana (Mèxic).

En cinc anys, doncs, el nom de Jordi Muñoz ha saltat dels fòrums especialitzats en drones casolans als titulars dels principals mitjans de comunicació. Un nom català, per cert, pel qual VilaWeb li ha preguntat directament: ‘El vincle més proper que tinc amb Catalunya és a València. I la raó per la qual em van posar Jordi és que hi havia molts Jorges a la família!’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any