Noves iniciatives en el món de la cobla i la sardana: les JEIC i l’Enganxa’t

  • El programa de cultura popular estrena dues seccions noves: ‘Paraules de festa’ i ‘Sons de la traducció’

VilaWeb
Redacció
07.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Confederació Sardanista de Catalunya engeguen les Jornades d’Estudi dels Instruments de la Cobla (JEIC), una nova iniciativa que se celebrarà els propers dies 10 i 11 d’abril a Barcelona. Les jornades proposen la participació activa dels estudiants, els professionals de l’ensenyament i la de tots aquells que es dediquen a la divulgació d’aquests instruments.

I també volem destacar que aquest primer cap de setmana de març, a Juneda, es fan les 1es Jornades de Divulgació de la Sardana Enganxa’t!. Són una trobada centrada en la formació oberta a tothom qui es dedica a ensenyar i difondre la sardana des de diversos àmbits: monitors, dansaires, agrupacions i colles.

Però aquest són només dos dels molts temes que tractarem al llarg d’aquest primer ‘Fes Ta Festa’ de març de 2015. Entre altres coses estrenem secció, ‘Paraules de festa’, amb l’Octavian Mocano, que ens posarà en marxa el mes de ‘Març’. I conversarem a l’etnomusicòleg Josep Vilar, que des de la setmana que ve serà nou col·laborador del ‘Fes Ta Festa’ amb una nova secció titulada ‘Sons de la traducció’.

Tindrem també les altres seccions, com ara les ‘Dites i refranys’ del nostre paremiòleg Víctor Pàmies. En aquesta ocasió ens comenta que significa això de ‘Ser el pal de paller’. A les ‘Històries de gegants’, la Berta Miró ens comentarà la d’en Mustafà i l’Elisenda, els ‘Gegants del Pi, de Barcelona’. I tindrem també la reposició d’un altre dels ‘Secrets de l’Etnològic’ de Gustau Molas, que des del Museu Etnològic de Barcelona ens parlarà d’una ‘Neula de paper’.

I a la part musical, tres sardanes de ben diversa factura i procedència: ‘Marcenca’, de Manuel Oltra, amb la Cobla de Cambra de Catalunya; ‘Pal de paller’, de Ricard Viladesau, amb La Principal de la Bisbal; i ‘De Ripoll a Palamós’, el primer tema del nou disc de sardanes de la Maria Teresa Monclús titulat ‘Amor a la terra’ i que ha enregistrat la cobla Ciutat de Girona.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any